Att sätta en kil mellan de som arbetar och inte arbetar – USA & Sverige

I Martin Gelins utmärka bok ”Den Amerikanska Högern” beskrivs hur Republikanerna förtjänstfullt delvis lyckats vinna medelklassen, genom att slå en kil mellan det Demokratiska partiet och just medelklassen och göra Demokraterna till ett parti som bara bryr sig om fattiga och minoriteter (motsäger sig skattesänkningar till förmån för insatser för de mest utsatta t.ex.). På så sätt göra det till en konflikt där medelklassen känner sig åsidosatta medan Demokraterna blir partiet som bryr sig om ”enbart” fattiga och minoriteter. Där kunde Republikanerna då hitta sin lucka och utnyttja det, och mycket mer göra medelklassen till sin. En väljargrupp kan ju så att säga, med rätt retorik, känna sig bortglömda.

Jag har tänkt en del på det och kommit fram till att det är precis samma sak som högern gjort i Sverige och framgångsrikt dessutom. De har monterat ner trygghetssystemen genom att döpa om dessa system till ”bidrag” istället till försäkringar, så har de framgångsrikt talat om att ”belöna de som inte jobbar”. De har skapat en kil mellan de som arbetar, gör rätt för sig och de som är ”lata” och ”lever på andras pengar”. Det har fungerat för det klart, det ska ju löna sig att arbeta. Vem tycker inte det? Så lyckas man öka ojämlikheten utan vidare prostester och om du protesterar så ”vill du belöna bidragstagare!!!” Det är vi och dem, det är värdelösa latmaskar mot arbetsföra och hurtiga människor.

För om du en gång lyckats pränta in folks huvud hur ett samhälle ”belönar” de som är sjuka och arbetslösa (icke produktiva), samtidigt som de som ”gör rätt för sig”, den arbetande befolkningen – blir motarbetade av den dåvarande sittande regeringen, så är det svårt att ändra. Titta på USA. Republikanerna har än idag en stor fördel i det och hur det nästan är ”lite fult” att jobba för de fattiga, de som inte vill eller kan klara sig själva, som vissa konservativa är inne på. Att hela tiden skapa den där bilden om hur de mest utsatta människorna på något sätt är säreget lata människor, medan de som arbetar är hutiga och drivna, som vill hela tiden göra rätt för sig. Det är två olika sorts människor. Den ena värd att investera i, den andra bara värd förakt.

Det är föraktfullt och cyniskt. Men det är också hög tid att någon på allvar cynar idéen och bluffen. Och säger som det är:

Att människor är värda bättre än så.

Advertisements

One thought on “Att sätta en kil mellan de som arbetar och inte arbetar – USA & Sverige

  1. Ping: Det samhälle som borgarregeringen vill skapa | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s