Den främlingsfientliga myten

Det finns en främlingsfientlig myt som gång efter annan upprepats och delvis tagits över den borgerliga högern, där delar haft en dum vana att gå extremhögerns ärende. Den handlar om hur man inte ”kan” diskutera integrationspolitik för då blir man stämplad som rasist. Men det är långt ifrån sanningen. Vi har diskuterat integrationspolitik i alla tider. Det går alldeles utmärkt. Allt handlar om hur man gör det. I fall du, likt SD börjar din problemformulering i hur invandrare förstör Sverige, de är för många och dessutom kriminella  så kommer du få kritik. Konstigt? Nej, egentligen inte. Eller om du pratar om invandrare som enhetlig grupp eller tar upp specifika folkgrupper som problem, och hur kriminalitet ligger i etniciteten. SD- troll och andra kommer, som vanligt då, utmåla sig själva som offer – och hur de ”tystas” och framhåller ”sanningen”. De älskar detta.

Men SD är inte ensamma. I Agenda, där partiledardebatten hölls för någon vecka så var en fråga, ja på allvar ”hur mycket invandring tål Sverige?”.  Det är en fråga direkt hämtat ur SD:s partiprogram och Jimmie Åkesson kunde gott kosta på sig ett leende. Istället för att ställa frågan hur man lättare ska få arbeta, eller hur de som kommit ska få ett bättre mottagande. Det är så, med hjälp av Public Service, man istället riktat problemet mot invandrarna som sådana och inte hur integrationspolitiken ska bli bättre.  De borgerliga har , inte alla, men några också bidragit med sitt och pratat om ”för många invandrare”.

Så här gör man ett främlingsfientligt parti på yttersta högerkanten rumsrent. Man gjorde det i Danmark och verkar nu vilja göra samma sak i Sverige.

Det är en oroande utveckling och låt oss därför ”våga prata om” hur vi ska stoppa den.

Advertisements

2 thoughts on “Den främlingsfientliga myten

  1. Glöm inte heller att regeringspartierna kastade den första stenen genom att beskylla grupper i samhället för problem dem är offer för. Ex. att unga är lata därför är dem arbetslösa, sjukstatistiken är hög för att många fuskar, studenter är skoltrötta och bortskämda med mera. Då är det inte långt ifrån till att man beskyller invandrare för alla olika samhällsproblem. Regeringen tjänar ju dessutom på att man beskriver invandring som ett problem och orsak, och diskuterar detta istället för regeringens misslyckade politik. En politik som skapat stora klassklyftor som i sig är grogrunden för rasism vilket har visat sig i varenda ekonomisk kris eller nedgång. På 90-talet var det nynazister och ny demokrati, på 30-talet var det nazismen. Vi har varit skonade i Sverige ganska länge på grund av vårt relativt jämlika samhälle med konjunkturutjämnande politik vilket inte gett oss några större kriser, och välfärdsbyggandet som skedde ända till senare 80-tal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s