Mitt Romney var en helt annan person i natt.

Det är något märkligt med Mitt Romney. I nattens debatt, den sista mellan kandidaterna, så kom han helt plötsligt med en annan framtoning. En framtoning där han, till skillnad från tidigare, helt plötsligt höll med Barack Obama i mycket, och nästan framstod som mer fredlig än Obama. Helt plötsligt tog han upp hur det inte fungerar att döda hela tiden (!). Till skillnad från tidigare i kampanjen och i primärvalen, där han ville vara kvar i Afghanistan, nästan bomba i Iran, beväpna Syriens rebeller och så vidare. Nu var det andra tomgångar. Det var få tillfällen där han kunde på effektivt sätt, trycka till Obama. Han försökte attackera presidenten med hur denne har skurit ner i försvaret med bland annat en kommentar, där Romney påpekade hur ”navyn” är lika liten nu som 1917. Varpå Obama svarade att vi inte heller har hästar och banjoos längre. Ouch.

Annars kom båda kandidaterna in på inrikespolitiken, där Romney minsann försäkrade hur han skulle balansera budgeten (besök min hemsida sa han), men en journalist på Washington Post lät meddela att det inte finns något sånt på hans hemsida. Mitt Romney pratar gärna somsagt om balanserad budgeten, men vägrar egentligen svara på vilka program han ska skära och hur han ska betala sina massiva skattesänkningar. I sig är det imponerande hur man kan överväga att rösta på en kandidat som är så säreget diffus när det gäller detaljer om sin egen politik. Men det säger också något om hur ekonomin ser ut, hur folk inte känner tillförsikt, att man är beredd att rösta på någon annan ”för att han säger något annat, att allt ska bli bra”. Detta har jag varit inne på tidigare.

Men för att komma in på huvudtemat, den sista debatten, så är det rätt skrämmande att se hur Romney till exempel, som han tog upp tidigare (attacken som dödade fyra amerikaner i Libyen) inte nämnde det längre. Istället framstod han som fredlig och hur, lite diffust utan trovärdighet, han tycker USA:s roll blivit svagare.

Man kan bli schizofreni för mindre. Dock säger det en del om Mitt Romney: Han säger allt, absolut allt för att bli vald. Visst gör politiker mycket för att bli valda, det ligger i sakens natur, men Romney tar verkligen priset. Han är beredd, bara på en dag, att byta åsikt om så krävs.

Det inkluderar att låta som en helt annan person än den han, tillsynes var för en vecka sedan (senaste debatten).

Vem vann då debatten? Barack Obama. Klart. Han var aggressiv och kunde gång efter annan slå ner på Mitt Romneys erfarenhet och flipfloppande. Det är alltjämt några veckor kvar till valet och det är jämt, men Obama leder Ohio och har somsagt fler vägar till 270 elektorsröster.

Lästips: Salon, Martin, NJ

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s