Obama idag och för åtta år sedan

För åtta år sedan, mer eller mindre var Barack Obama ingen presidentkandidat, han var välutbildad man som valt att jobba för stadens fattiga, numera arbetandes som statssenator och som ville till Washington för att förändra saker. Han ville bli senator för sin hemstat, Illinois, och kampanjade för det. Några månader tidigare hade han, föga förvånade, blivit ombedd att tala på Demokraternas konvent där John Kerry och John Edwards skulle, formellt väljas som partiets president och vicepresidentkandidat. Partiet och kanske John Kerry i synnerhet, hade då sett något ingen annan hade sett.  Att den mannen hade något extra, han var ung, kunde tala och hade en vision. Han tyckte att det vore något att visa upp för folket, för de partitrogna där hemma. Kerry hade rätt. Hans tal fick stående ovationer och var ett av (vill jag påstå), konventets höjdpunkt. I samband med valet 2004, trots Kerrys förlust, så blev Obama invald i Senaten med bred marginal. Tre år senare (2007) bestämde han sig för att försöka bli president.

På konventet 2008 var det han som gjorde det John Kerry gjorde 2004. Han höll ett bejublat ”acceptance speech” på sisådär 50 minuter. Han var partiets kandidat och kunde bli den första afroamerikanska president i nationens historia. Det vet vi. Vi vet hur det gick. Han blev just det.

Fyra år senare kämpar samma man för att bli omvald för en andra period som president. Frågan är om det hade gått utan det där bejublade talet på konventet 2004, där han på allvar kunde presentera sig för folket. Kanske, kanske inte, men resan skulle om den inte var svår innan, varit mycket svårare. Den saken är säker.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s