Obama mot seger som det ser ut nu

På tisdag är det exakt en vecka kvar till det amerikanska valet. Så vem leder? Hur ser det ut? Vem har enklaste vägen till den magiska siffran 270 elektorsröster? Som det ser ut nu är det mycket enkelt. Svaret är Barack Obama. Han leder så viktiga Ohio och många av de andra så kallade ”swing states”, samtidigt som Mitt Romney leder Florida.  Det gör, om det vore val idag, Obama omvald som president. Inte med så bred marginal som 2008, vilket knappt någon nog hade förväntat sig, men ändock en seger. Visst kan mycket hända. Det finns tid att ta igen försprånget, då Obama till exempel bara leder med några procent i Ohio. Men Mitt Romney behöver i regel och som det ser ut nu, en seger i både Ohio och Florida för att bli president. Visst kan han vinna utan, men vägen dit är jobbigare. För Obama, medtanke på att han somsagt leder de allra flesta andra ”swing states” räcker det med Ohio. Det gör just Romneys resa till 270 elektorsröster lite jobbigare, och lite mer komplicerad.

Alltså, som det ser ut nu så blir Barack Obama omvald. Och som det så fint heter är det nu snarare upp till Obama att förlora racet, än för Romney att vinna det.

Jag gjorde förövrigt en egen karta, där jag gav Obama 290 elektorsröster och Romney  248. Här kan ni se den. Det känns sannolikt, men samtidigt kan segern bli ännu större.

Lästips:  Martin 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s