En permanent underklass i Skäggetorp. Låt de höras

Eftersom jag är Östgöte och bor i Östergötland, så engagerar den här undersökningen mig lite extra. Den tar upp den enorma klyftan mellan ”fina” området Ekängen i Linköping och det lite mindre fina, Skäggetorp. Den visar hur medianinkomsten ökat i Ekängen, samtidigt som den i lika stor utsträckning minskat i Skäggetorp. Många är förvånande över resultatet. Så även jag, delvis, men i sig är det inte förvånande att klyftorna är stora. Däremot är det förvånade hur stora dessa klyftor är och hur de ökat lavinartat sen 1990. Samtidigt är det en hisnande siffra, att medianinkomsten sjunkit från 14000 till 4000 (!) i Skäggetorp. Det är ingen arbetarklass, eller ”arbetar”lön här, utan en ren och befäst underklass.  Jag har själv varit i Skäggetorp genom åren, då min Mormor bott där i massor av år. Jag vet att det är segregerat och att området på sätt och vis inte är fint, beroende på hur man definierar det, utan ett område där människor kommer – för de har kanske inte råd, eller möjlighet att bo någon annanstans.  Men det är siffror som får en att fundera. Eller kanske framför allt ställa sig några frågor.

Varför kommer undersökningen först nu? Med all respekt, men Skäggetorp är ju knappast känt för att vara ett område med hög status och där folk har det bra. Det är också ett område som är bortglömt i det stora hela. Undersökningen bekräftar också en permanent underklass, där folk är utsatta, på gränsen till fattiga och hur det har tilltagit genom åren. Men ingen har tittat ditåt.

Vi måste prata mer om det. Skäggetorp är en statsdel, men jag lovar er, den är inte ensam. Den är säkert, tyvärr, en del av flera. Om det är så här illa och att utvecklingen gått så här bakåt? Kanske inte. Eller förhoppningsvis inte.

Vi måste, helt enkelt, ge en röst till de som inte kan eller kunnat göra sin röst hörd på alltför lång tid. Det gäller människor i Skäggetorp, så väl de som regeringen sparkar på varje dag.

Det är på tiden.

Lästips: Eric Rosèn.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s