Föraktet detsamma

Regeringen har ända sedan de tillträdde gjort det till en prioritet att göra stigmatiseringen kring våra sociala skyddsnät ännu större. De som är beroende av dessa, i vilken de allra flesta har rätt till, ska riktigt känna hur värdelösa och lata de är. Hur har man då gjort det? Jo, genom att konstant tala om utanförskap och hur ”det ska löna sig att arbeta”, samtidigt som man krossat A-kassan och sjukförsäkringen. Det är en strategi jag tagit upp förut och som fungerar. Det har ju alltid varit så att människor vill klara sig själva (de allra flesta) och ha ett arbete. Systemen som byggts upp, vilken högern var emot varje steg, var just ett sätt att göra så att de sjuka eller arbetslösa- inte flyttas ut till fattigdom. Att högern inte gillar det förstår jag, för de har ju, med handen på hjärtat, snarare genom historien uttalat sitt förakt för de mest utsatta människorna.  Det fortsätter givetvis in i nutiden, nu med en finare retorik.

Därför försöker man nu göra det till en konflikt med arbete till fler, eller ”ökade ersättningar” till de som inte arbetar. Som om det vore en omöjlig kombination att ha sociala skyddsnät som inte straffar än (notera det) vid arbetslöshet, eller sjukdom och full sysselsättning. Det har, tackvare S-regeringar med alla dess fel och brister, gått att kombinera alldeles utmärkt.  För under S- regeringar har vi ju, till och med, haft lägre arbetslöshet nu än vid den nuvarande borgerliga regeringen.

Visst säger sig högern värna om dessa genom att till exempel visa på hur de med Sossarna var bortglömda (delvis sant, än dock en förenkling), men den som tror på det har ju en säregen god fantasi. Man värnar inte om de mest utsatta genom att såga av pinnen de sitter på, via sänkt ersättning och utförsäkring och tvinga de till socialbidrag. Eller än värre, människor som tackvare det mått så dåligt, att de tagit sitt liv. Att försvara detta system som alliansen skapat, tyder på en säreget vidrig människosyn.

Detta kallas omfördelningspolitik. Att ta från de som inget har och ge till de som redan har.

Föraktet mot de som har det allra sämst ställt är detsamma, då som nu. De har bara, klyftigt nog, bytt retorik.

Samma unkna högerpolitik. Annan retorik.

Vi borde prata mer om det.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s