Obama omvald, trots liknande utgångsläge läge för optimism

I natt blev Obama omvald. Det var ingen direkt valrysare, eller det klart, det tog tid och det var tight i många av nyckelstaterna. Men när det stod klart hur Obama ledde, visserligen högst marginellt, både Ohio och Florida, så blev Mitt Romneys väg till 270 elektorsröster nästan en omöjlig väg att gå. För att vinna behövde Romney i regel vinna både Ohio och Florida.  Ungefär 05.30, svensk tid, blev Obama omvald, då han tog hem Ohio. Men för Mitt Romney måste det ändå varit en besvikelse. Hans planer, ingen av dem, i vägen till seger, gick i lås. Stater som han såg som ”plan B, C” etc. vann Obama en efter en.

Det var dels ett tydligt resultat. Folket trodde på Obama en gång till. Men det visar också, då Obama faktiskt bara vann majoriteten marginellt (2 miljoner, eller så), är ett mycket delat land. Detta, så klart, exemplifieras av att, som väntat – partierna har majoritet i varsin kammare. Men det finns, i alla race, en del ljuspunkter att se. Elizabeth Warren som utmanade Scott Brown (republikan), som vann överraskade Ted Kennedys säte, blev besegrad av Elizabeth med hyfsad marginal. Dessutom så åkte tokarna Murdock och Todd Atkin, som båda uttalat sig bisarrt om kvinnan och dess rätt till sin egen kropp, på förlust av deras respektive demokratiska motståndare. Även Tammy Baldwin vann sitt senatrace och blir därför första öppet homosexuella i sensten. Andra märkbara vinster är att Patrik Murphy, demokrat, vann mot Tea Party favoriten, Allen West i Florida. Även Alan Grayson, liberal och progressiv demokrat som är frispråkig, vann sitt race i Florida. Joe Kennedy ville efterträda Barney Frank som i det här valet, pensionerade sig, och lyckades. Så Kennedy-familjen fortsätter verka inom den amerikanska politiken.

Det finns alltså, som jag ser det, trots delad majoritet positiva saker att ta med sig för Demokrater och progressiva krafter i USA. De vann race ingen kanske trodde och dessutom, en liten notis till, så slogs vissa Tea Party galningar ut. Mycket tackvare korkade och smaklösa uttalanden (t.ex. Atkin och Murdock), men ändå. I ett sådant race hade, med stor sannolikhet, moderata Republikaner gjort en bättre insats. Så även i racet mellan Allen och demokraten i Kaine, som tillsist den sistnämnde vann.

Man kan säga att Republikanerna, delvis, grävde sin egen grop i kampen om att faktiskt ta majoritet i även senaten. Det gjorde man genom dessa galna kandidater.

Så vad händer nu? Det kommer vara attacker, attacker. Politik, med andra ord. Kommer Washington vara lika politiserad och icke fungerande? Ja, kanske, men en sak talar ändå emot detta, och det är att flera sansade och kloka demokrater tagit över olika sätten. Och, icke att underskatta, att president Obama inte längre har något att förlora. Han kan alltså, missförstå mig nu rätt, satsa mer och vara friare i sin roll.

Vad som händer återstår att se, men som jag ser det finns det, trots att det i princip är samma utgångsläge som förut – skäl för optimism.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s