Därför Obama

För mig har stödet för Barack Obama aldrig varit okomplicerat. Det hoppas jag, på något sätt, framgått här på bloggen. I synnerhet i ett antal inlägg där jag skrivit om ett av hans största svek, utrikespolitiken. Där har han, trots löften om annat, en dödslista, gjort det möjligt för oskyldiga att sättas i fängelse utan rättegång, och inte stängt Guantanamo. Det var sådana saker han lovade att göra någonting åt 2008, i kölvatten av George W Bush krigsföring och struntandet i internationella lagar. Istället blev det tvärtom, och han fortsatte egentligen det Bush påbörjade. I sig finns det saker i politiken jag inte håller med om, inrikespolitiskt, vilket skulle det göra det omöjligt för mig, att rösta på honom.

Men i allt detta får vi tänka oss vad alternativet var. Visst, i den bästa av världar skulle man kanske haft flera partier, eller i alla fall flera partier som fick ställa upp i Debatter med chans att vinna. Nu är det bara två. Och i just den bästa av världar, skulle nog min röst snarare hamnat hos Socialistiska Partiet i USA, eller Green- Party. Förstås. Men när jag ser att alternativet är en högerextremistiskt Republikanskt parti som radikaliseras betänkligt, med en kandidat som är emot abort, en VP-kandidat som vill definiera om våldtäkt – och ett parti där företrädare på allvar uttalade sig om att det var ”guds verk” när en kvinna blir våldtagen (de båda jag pratar om, förlorade som tur var sina respektive race). Och ett parti som inte tror på klimatförändringarna, homofobi och där skattesänkningarna för den rikaste procenten är lösningen på allt. Då är Obama det bättre alternativet, då väljer jag han. Dessutom är Demokraterna ett synnerligt brett parti, med, numera plats för första homosexuella senatorn, Tammy Baldwin och som inrymt människor som Dennis Kucinich, vars anti-krig varit en frisk luft. Och andra progressiva demokrater. Innebär det att i GOP finns det bara galningar? Givetvis inte, det finns gott om sansade människor. Men problemet är att de, tackvare radikaliseringen och Tea Party intåget, så har de trängt undan. Istället har en radikalare och fientligare höger, än någonsin kommit fram. Det gjorde att GOP:s startfält innehöll, i princip enbart radikala kandidater och där du, om du ville bli vald – var tvungen att  verka mer höger än du var. Mitt Romney ville bli vald, och gjorde just det. Jon Huntsman, en synnerligen moderat republikan och närmare mitten, gjorde det inte. Han hade inte en chans (visst var han synnerligen okänd, men ändå).

Med ett sådant parti, en sådan utveckling, så kan till och med Moderater som mer för en Republikansk inrikespolitik, ställa sig bakom Obama. För att, enligt PR-guron Per Schlingmann, ”Obama är mer inkluderande”.

De allra flesta av oss stöder alltså Obama. Inte för att han är perfekt, värd att rösta på, men för att alternativet är värre – och tar tillbaka kvinnors rättigheter sisådär 50 år tillbaks i tiden.

För ja, för de flesta av oss är det viktigt. Förutom ytterlighetsgalningar som KDU då, förstås.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s