Mitt Romneys märkliga övertygelse om att han skulle vinna

Det ligger i sakens natur att som presidentkandidat, på valdagen, tro och hoppas på seger. För vem, om inte en själv och ens kampanj ska annars göra det? Barack Obama gjorde det i Tisdags, så även Mitt Romney. Skillnaden var, som det verkar, att Obama tidigt insåg att valet skulle blir jämt, och påtalade det flera gånger. Samtidigt som han, i de flesta mätningarna, ledde i de viktigaste nyckelstaterna. Så på valdagen kunde alltså, utan att veta, förstås, Demokraterna känna en viss tillförsikt. Men allt kunde ju hända, det handlar ju trots allt om att få sina respektive sympatisörer till vallokalerna. Mitt Romney, å andra sidan och hans kampanj, väl medvetna om mätningarna inför valet – kände sig ovanligt säkra på seger. De hade känt en stark entusiasm i nyckelstaterna och passade, till och med på att kampanja lite i stater som Pennsylvania, vilken i regel är Demokratisk, för att vidga möjligheterna till 270 elektorsröster.

Valdagen kom. Det blev jämt. Men allting slutade med att Mitt Romney inte vann en enda delstat han egentligen behövde vinna, för att ta hem valet. Han förlorade Virginia, Ohio, Florida, Wisconsin, Nevada och Colorado. Han skulle behövt, i synnerhet, vinna Ohio, Virginia och Florida. Han vann ingen. Deras väg, som innehöll olika planer (A, B, C etc.) blev alla tidigt krossade. Obama hade, de facto råd att förlora Florida, då han tog hem Virginia och Ohio. Romney var alltså egentligen aldrig nära. Visst, antalet röster Obama vann nyckelstaterna med var jämna, men Romney vann ju INGEN (nada) av de han skulle behövt vinna.

Så där stod Mitt Romney, framför sina supportrar, och förklarade sig besegrad. Det var samma person som tidigare under dagen deklarerat att han bara skrivit ett vinnartal. Så övertygad var Romney uppenbarligen på att vinna.

Romney- kampanjen gjorde inte bara en enskild felaktig bedömning, utan hade fel i varje prognos. Barack Obamas, däremot, hade rätt hela vägen. Och lite till, för hans kampanj hade inte räknat med att ta hem Florida. Det gjorde dem.

Mitt Romney förlorade inte valet på grund av en felaktig prognos, givetvis inte. Fast den säger ändå någonting om hans kampanj och om Romney själv, som jag menar var en dålig kandidat – samtidigt som hans kampanj var svår att följa.

Och en av många anledningar till att han förlorade.

PS. Mer om flera tongivande faktorer vid ett senare tillfälle. DS

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s