Alla ska ha schysta villkor. Punkt

Det har dem senaste åren, ända sedan högern tog makten, uppkommit en del märkliga debatter. Eller debatterna i sig är inte märkliga, utan snarare utgångspunkterna.  Till exempel, som jag tagit upp i tidigare inlägg frågan om fattigdom, som snarare kommer till någon slutsats att det är värre i Afrika. En annan fråga jag har märkt av, är frågan om arbete och rätten till det. Det finns nu dem, de mer populisitska och tramsiga liberaler, som på allvar menar att lösningen på ungdomsarbetslösheten är låga löner, usla villkor och rätten att avskeda när man tycker. Till dessa hör till exempel Centerpartiet. Dessa förespråkare har också lyckats vända debatten dit, till frågan ”det är väl bättre att de har jobb med usla villkor, än går arbetslösa”. Med sådana argument går det nog även att förespråka slaveri. För mig är det en felaktig ingång, men säger också något om högern och dess värnande om människor som arbetar eller har det svårt. De ska sättas åt, eller knappt ha en lön att leva på. Och för de ska det vara tacksamma.

I detta har dem varit skickliga. De har lyckats få debatten att handla om hur det är okej med usla vilkor, för arbetslöshet är värre. Vi måste därifrån, vänstern måste därifrån. Vänstern måste, vilket de gjort i alla tidigare, cyna denna frågeställning. För det är ingen och borde inte vara en frågeställning. De som arbetar ska ha schysta villkor, och en lön att leva på. Punkt. Det är vad det handlar om. Det handlar inte om att, som ung och grön på arbetsmarknaden, få jättemycket betalt. Tro mig, det är det ingen som får. Ungdomar har i regel i dag osäkra anställningar och taskiga villkor. Utan man ska ha rätt att kräva, och rätt till en lön enligt kollektivavtal. Man ska inte nöja sig med mindre.

Högern må säga att arbetslöshet är värre. Ja, det tror fan att det är, när de själva har krossat A-kassan. Men vi ska inte vara ett land som nöjer oss med usla villkor och löner som inte går att leva på. Bara för att ”det kunde varit värre”.

Låt högern stå för att Sverige ska vara ett land, där bara vissa har det bra. Och där arbetare ska vara tacksamma för usla villkor.

Vänstern ska stå för det motsatta.

Det måste bli tydligare.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s