Bara i ert eget huvud

Det finns en ,har jag märkt, rädsla för att våra ”traditioner” helt plötsligt ska gå upp i rök. Det finns inget som upprör, i synnerhet kloakrasister på nätet, men även andra, tillsynes vettiga människor – som när man (hemska tanke) har klara regler vad som gäller när det är skolavslutningar i kyrkan. Jag har själv märkt av från enskilda vänner på Facebook, som går samman med rasister, och gillar helt galna bilder där rasister gör sig roliga och visar att de inte förstått något. Som bekant handlar det här egentligen om okunskap och rädsla. Det är alltid rädsla som bygger rasisternas hat, så även den här gången. När det gäller, till att börja med, skolavslutningar finns det klara regler. Det innebär inte att det är förbjudet (notera det) att gå till kyrkan, men att skolverket har klara bestämmelser vad som gäller. Det är inte konstigt, utan snarare en följd av att vi är en sekulär stat och har sen tidigare separerat staten från kyrkan. För några dagar sedan uppkom någon slags pepparkaks-”skandal”, vilket visade sig vara en tidninganka. Men det stoppade så klart inte rasister, och även andra att göra det här till ”världen går under”, ”vi får inte sjunga nationalsången längre och inte säga N*boll”. Det är givetvis fantasier och ihopdikterade saker i huvudet på rasister, så kallade hjärnspöken. Det är dock intressant att en tidningsanka kan sätta igång sådana här saker, och dessutom koppla detta till ”rätten” att kränka någon annan genom att säga n*boll. I går firades även Lucia, en högtid från Italien. På SVT kunde man se ett nytt inslag med rappare men också vanlig Lucia. Men det var förstås inte bra nog. Lucian var, enligt rasist och hatsajten Avpixlat ”kolsvart”, vilket inte går för sig. Det var en skam, tyckte dem. Alla ska förstås vara och se ut på ett visst sätt, något annat är vidrigt. Det fanns också folk som reagerade på en tjej ville vara stjärngosse och det gick inte för sig, för ”stjärngossen har alltid varit man”. Så stänger man ute människor, på grund av att de är av fel kön. Och rucka på detta, låta vem som helst vara stjärngosse går inte.

Det är så här rasisterna fungerar. De missförstår, de är rädda och rasar utefter det. Dessvärre hakar vissa på, som enkilda av mina vänner. Det är beklagligt på många sätt.

Så kallade traditioner förändras alltid på ett eller annat sätt. Det är inte farligt, utan snarare nödvändigt. Människor kommer inte sluta fira Jul om de inte vill det. Så fungerar det. Att reglera kyrkavslutningar är inget sätt att ”ta bort traditioner”, eller låta vem som helst vara Lucia eller stjärngosse. Bakom detta finns det alltid en logisk förklaring, som rasister dock inte vill se. Givetvis rasar rasister över det ändå (det här är deras livsluft), de är rädda för allt som inte ser vitt ut.  Allting bygger på rädsla, som de projicerar på varandra och drar korkade och helt galna slutsatser.

Jag tänkte bara trösta er att inget kommer hända, ingen är på väg att ta över landet, eller ta bort något. Men ju mer tiden går, desto mer tolerant blir i regel ett land, där alla oavsett ska få utrymme. Svordom för en rasist, förstås. Den förändring som sker och där det finns de som tolkar det som ”övertagande”, är fantasier ihopkokade i huvudet.

Jag föreslår att ni jobbar med det.

Det finns hjälp att få.

Advertisements

2 thoughts on “Bara i ert eget huvud

  1. Bra inlägg. Det finns inget som gör en rasist så glad som när en pepparkaksgubbe förbjuds för då går det att vältra sig i det i evigheter.
    Pepparkaksgubben är ett strålande exempel på ickenyhet så varför sprids det? En förvirrad rektor tog ett galet beslut och nu är det en sanning ”Vi får inte ens äta pepparkakor för PK”.

    Jul är en tradition som vi kommer att fira så länge handlarna tjänar pengar på det och julfirandet har väldigt lite med kristendom att göra om man nu ska vara petig. Tomtar och troll samt soldyrkan är väl det mest religösa temat när det är jul (fast en och annan Jesuskrubba är instoppad lite här och var).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s