Något måste, men kommer inte att göras. Slutsatsen efter ännu en massaker i USA

Tidigt i morse Amerikansk tid så dödades 20 barn och 6 vuxna på en skola i delstaten, Connecticut i USA. Det är en ofattbar tragedi svår att egentligen på ett värdigt sätt beskriva med ord. Dessvärre har det hänt förr, det är inte första gången sådana här sjuka massaker sker. I Juli skedde ett vansinnesdåd utanför en biograf i Denver, Colorado. Det var visserligen inte en lika stor massaker som den här, inte heller i en skola, men ändå. Då skrev jag också det här. Vem det är som vågar ta tag i frågan om nya vapenlagar. Svaret blev, som så många gånger förut, ingen. Man är bra naiv om man tror att det ska ändras nu. Det är vissa som lyft debatten om detta i USA efter andra vansinnesdåd tidigare, men den tenderar att dö lika fort. Inget tyder egentligen på att något annorlunda kommer ske denna gång.  Måhända är det fler än förra gången som kommer lyfta frågan, det är för tidigt att säga, men att tro på en förändring nu. Då tror man på för mycket. Det är en politisk mycket känslig fråga och har att göra med andra tilägget i konstitutionen, som möjliggör rätten att bära vapen tillsammans med alltför mäktiga och galna NRA (National Rifle Association), där alltför många politiker har koppling till.

Strax efter dådet höll Obama ett känslomässigt tal. Han manade om enighet och kärlek, hur nu åtgärder måste till för att förhindra detta. Michael Bloomberg, borgmästare i New York som jag också nämnde i mitt förra inlägg om frågan, har tagit bladet från munnen angående vapenlagarna sen tidigare. Det måste fler göra. Och det borde rimligen President Obama göra. Nu har han inte längre ett val att förlora, än mindre några politiska konsekvenser att tänka på. Om det nu skulle vara så att Obama kommer fram med ett nytt lagförslag, har han förstås en kongress att bråka med. Där finns det gott om ”pro gun-anhängare” och möjligen kommer inget bli gjort.

Men då har i alla fall den människa med mest makt i USA, presidenten, lyft upp frågan och deklarerat att något måste göras.

Det skulle inte vara gott nog, men ändå ett litet och ack så symboliskt viktigt steg i rätt riktning.

Lästips: Salon, 1, HP, 1, 2, WP, Martin 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s