En rättighet viktigare än att få ner antalet illdåd. Det handlar tyvärr USA:s vapenlagar om

I fall det nu var så enkelt att de amerikanska vapenlagarnas huvudsakliga syfte var att förhindra illdåd, som de som skedde i Connecticut häromdagen skulle allt vara frid och fröjd. Då skulle det på allvar gå att ha en öppen diskussion och till och med lagförslag på bordet. Ja, egentligen för längesen. Men vapenlagarna har aldrig handlat om det, de har handlat om att garantera rätten, enligt andra tillägget till att bära vapen. En konstitutionell rättighet, helt enkelt. Den rätten vinner. Den vinner ALLTID. Illdåd, ungefär de som skedde häromdagen förklaras genom en enkild galning, och det var han ju. Men det följer ett mönster, ett mönster av andra illdåd i Aurora, Columbine etc. Att koppla detta till tillgång till vapen går inte, det är i regel otänkbart. Och de som gör det tillhör allt som oftast en minioritet som snabbt tystas, av mäktiga vapenlobbyn NRA. Allt detta blir varje gång lika tydligt. Sådana här illdåd förklaras av ”pro gun-anhängare”, på allvar, av att lärarna eller rektorn inte hade vapen. För om de hade haft det, skulle detta inte skett. Trots att det knappast krävs någon djupare tankegång till att få ihop att ju mer vapen det finns fritt i ett samhälle, desto fler vålds och illdåd.

Det är det här vi som inte lever, eller bor i USA måste försöka förstå. De som så vackert värnar om sin rätt att bära vapen är intresserade av just det, sällan att på allvar koppla tillgång = illdåd. För dem är detta en rättighet, så skriven i sten som yttrandefrihet. Därför vill de inte göra den kopplingen. Därför avfärdas sådana när galenskaper hur ofta de än sker, som en galning eller att bara gärningsmannen var beväpnad.

Det är jättedumt och tillsynes korkat, men så är det. Men min känsla är ändå att det den här gången är fler, i synnerhet kongressledamöter som är beredda att lägga fram lagförslag om strikare vapenlagar och förbud mot höghastighetsvapen.

Om något blir gjort är svårt att säga, kanske inte. Men om inte så beror det, som så många gånger förr, på en högljudd grupp vapennhängare och andra för den delen, som ser sin RÄTTIGHET hotad och viktigare än att försöka få ner illdåd i landet.

Och politker som, med risk för sin politiska karriär, inte vågar.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s