Hat

I bland uppkommer den eviga diskussionen om klass. Det finns en höger i det här landet som helst inte vill tala om det, utan bara i nödfall, som när Fredrik Reinfeldt är tvungen att skylla på sossarna när han ökat ojämlikheten. I samma diskussion uppkommer ofta ordet ”klasshat”. Ett begrepp som jag alltid uppfattat det, en symbol för ett hat mot ojämlikhet. Där rika blir allt fler på bekostnad av de allra fattigaste. Oftast finnst det då en höger, en så kallad vän av ordning, som rasar. ”Hur kan de hata? Vänstern är densamma som rasisterna, de bara hatar olika saker”. Vem har inte hört den? De likställer allt hat. Problemet är bara att när vänstern hatar orättvisor, som när resurser omfördelar från de som knappt något har till de som redan har, så hatas det ett system. Ett hat mot orättvisor, mot politiker som gör det här med glädje. Medan rasisterna hatar människor, folkgrupper av annat slag och en viss typ av människor. Det är inte svårt att förstå för någon som har den intelektuella hederligheten.Vissa har det, andra inte. Tyvärr. Men från högern är det ofta sådana reaktioner man får. Ett oförstånd som priviligerad man (för ja, högern är oftast ganska priviligierad) att förstå, eller sätta sig in hur de som har det allra sämst och får det allt sämre av driven politik resonerar. De avfärdas, förutom som lata och parasiter av högern, som otrevliga och hotfulla ”drivna av hat”. Jag tycker för all del aldrig det är okej att personligen hota någon, eller önska livet. Det är något annat och förskräckligt. Det är hot, hat är något helt annat.  Hat är tyvärr en naturlig del på många sätt. Det är inte svårt att förstå att någon som blivit utsatt för övergrepp hatar förövaren, eller att föräldraren till en dotter som har blivit mördad hatar.Man hatar den som trycker ner en, helt enkelt.

Det är förstås sällan en klok väg framåt att hata. Men det är förståeligt. Det är förståeligt att när välfärden krossas, människor utnyttjas i till exempel Fas 3 och resurser omfördelas, att folk reagerar. Folk kanske hatar. Det kan till och med vara en drivkraft att förändra. De hatar att de längst upp på toppen tagit sig rätten att krossa deras livspussel bara för att få ännu mer pengar till sina rika vänner.

En del av högern (tyvärr större delen) kommer aldrig förstå, eller ens vilja det. Att när människor trampas ner, så hatar dem den som trampat på en. Följdaktligen bryr de sig inte om klasser, eller att de fattiga ökar medan de rika blir fler.

Därför blir alltid deras svar en krossad väfärd och omfördelning av resurser. Att alltid se individen, där den starkaste vinner och ingen annan ska få hjälp.

Och sen bekymrar de sig över att folk hatar. Som om dem inte hatar när de utförsäkrar tusentals.

Lästips: Det klart bästa inlägget i det här ämnet av Isobel

Advertisements

One thought on “Hat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s