Populism som fungerar

Det finns inget så billig men samtidigt så framgångsrik populism, som ”hårdare tag” eller ”höjda straff”. I regel är det signalpolitik, ett sätt för politiker att visa sig handlingskraftiga. Men samtidigt är det ju så att höjda straff på diverse brott, knappast gör att brottsligheten minskar. Dock, det är billiga poäng och lätt inhämtade röster. För, vem, handen på hjärtat vill inte att människor som bryter mot samhällets regler låses in? Det naturliga svaret är allt som oftast ”vilka kräk, släng nyckeln”. Därför lyckas man också vinna röster på det. För vad ska motståndaren säga” lägre straff för människor som begår brott!?”. Det är ju, om något, tacksamt att slå emot. Därför går i regel Moderaternas populism hem idag. Så här har politiker hållit på länge. Jan Björklund har i regel kört med ”hårdare tag” ända sedan valet 2006 (då Leijonborg i och för sig). Sådana här saker är så lätta. Det krävs så lite eftertänksamhet, om man inte har förmågan eller viljan – att tänka längre.

Och det går ju igenom. Det är en politik som inte löser några problem, men ger röster. Det är mer moral ”du är dum, du ska straffas ännu mer nu”, snarare än sund och eftertänksam politik. Men att det kommer från ett regeringsparti, det största dessutom, snarare än en desperat opposition som slipper ta ansvar – är bekymmersamt. Det är dock inte överraskande. Om det är något regeringen – Reinfeldt gjort bra är det billig populism, istället för att ta tag i huvudproblemen i samhället.

Det är sorgligt när politik reduceras till populism, snarare än att lösa samhällsproblemen. Som är dess egentliga uppgift.

Då har man som politiker svikit sitt uppdrag. Och sina väljare

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s