Fienden = verkligheten

I valet 2010 lyckades Alliansen med Moderaterna i spetsen framgångsrikt få folket att tro hur vägen framåt var fortsatt omfördelning av resurser, allt sämre välfärd och jobben hade minsann blivit fler. Det var farligt, menade dem, att gå tillbaka till ”bidragssamhället” och alla adjektiv de använde. Det går att säga mycket om den här högerregeringen, men vinna val, det kan dem. Sedan kan vi för all del diskutera oppositionens roll i det, Socialdemokratins chock över att någonsin förlora ett val som ledde till partiledarbyte efter partiledarbyte och så vidare, men ändock – deras valseger är ett faktum. Det fanns potential att redan, inför valet 2010, såra dem. Men ogillandet av Mona Sahlin som ledare, de rödgrönas ovilja att egentligen vara tillsammans och förslag som inte upplevdes som trovärdiga, stoppade dem. Problemet för regeringen Reinfeldt har alltid varit verkligheten. För oppositionen har det varit ett trovärdigt alternativ, snarare än gnäll. För Fredrik Reinfeldt ses, trots allt, som en trevlig och ansvarsfull prick. Så hur ser verkligheten då ut? Jo, arbetslösheten ökar, fler och fler är fasta i Fas 3 och där blir de utnyttjade och ökad barnfattigdom. Samtidigt så har vi en A-kassa som inte fungerar, en sjukförsäkring, där man straffas vid sjukdom och knappt får livet att gå ihop och så vidare. I allt detta, katastrof kan man tycka, så har regeringen valt RUT-avdrag som ses som någon slags jobbskapande effekt men är städavdrag för överklassen, sänkt krogmoms som kostat skjortan och ses av de flesta som mycket pengar utan vidare resultat – och sänkt bolagsskatt för cirka 16 miljarder, som belönar redan rika storföretag. Det är lätt att tro att jag skojar, men det är alltså detta högern vill möta den ökande arbetslösheten med. Lägg därtill en allt sämre skola utan resurser, och en ettårig gymnasieskola (!), när arbetsförmedlingen så sent som i går deklarerade att de enkla jobben är på väg bort, och det krävs allt högre kompetens.

Så här ser verkligheten ut. Det är över ett år till valet och mycket kommer ändras i opinionsmätningarna. Men med det här, katastrof resultat till trots under dessa sex år, krävs det en rejäl opposition. En opposition, oavsett konstellation, som måste presentera trovärdiga förslag. Ett alternativ, helt enkelt.

Det är inte lätt. Valet 2010 visade det om inte annat men ihophafsat rödgrönt samarbete med goda intentioner, men som inte ansågs trovärdiga i allmänhetens ögon – att det är allt annat än lätt.

Inför valet 2014 får man inte misslyckas.

Man borde inte misslyckas, rent ut sagt.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s