Det här är svensk politik (läs inte om du vill bli deppig)

Idag var det årets första partiledare. Jag såg den inte, jag vill inte utsätta mig för obehag i onödan, men jag läste refererat från den via Twitter. Den var, om man ska lita på dessa rapporter, som vanligt. Som vanligt innebär att regeringen inte har ansvar för någon, den fortsätter att göra människor illa, arbetslösheten ökar men statsministern är ändå förhållandevis nöjd. Det är så här svensk politik fungerar just nu. Arbetslösheten diskuteras, men numera i förhållande till hur usla villkor den arbetslösa ska (ska den få överleva?) ha och hur lat vederbörande är. Detsamma gäller sjuka, de är lata och ska straffas LITE TILL. Utsatta människor har blivit ett individproblem, ett karaktärsproblem för individen. Mycket tackvare en borgerlig regering som ser sin roll, att ta ifrån dessa människor och ge till de redan välbärgade. Samtidigt om du i fråga sätter den samhällsdebatten, dessa prioriteringar, så avfärdas du som hemsk – då det innebär att du vill göra något annat än ännu ett jobbskatteavdrag. Skattehöjningar ses som världens ondo, det drabbar människor, vill gärna Fredrik Reinfeldt påtala. Utan en uns av självinsikt hur hans politik drabbar människor. Politiken har kommit att handla om medeklassen, en än större skattesänkning och i fråga sätter du det vill du att världen ska gå under, i princip.

Det är inte längre något ädelt att bry sig om de utsatta. Istället är det tuffare och mer politiskt gångbart att tala om hur dessa människor är lata, och behöver fler krav på sig. Det är till och med så att delar av de som nu är på arbetsmarknaden, enligt Folkpartiet och Centerpartiet, ska ha lägre löner och sämre villkor. Ett annat tydligt exempel är den ökade barnfattigdomen, som högern skrattar bort, då man ”mäter fel”. Men samtidigt är det inte svårt att lägga ihop ekvationen att arbetslösa och sjuka, som straffas – har barn och när deras föräldrar straffas så drabbar det barnen. Men givetvis inget högern reflekterar över. Det kan ju gå ut över jobbskatteavdragen. Lägg därtill hur arbetslöshet delvis skylls på obegåvade invandrare av statsministern.

Det är det här som kommer med en borgerlig regering, förutom ökad ojämlikhet. En debatt som inte längre handlar om utsatta människor, snarare hur lata de är, utan om medelklassen.

Vi har fått ett obehagligt debattklimat, där människor i reelt behov av hjälp inte längre hörs.

Det är nog regeringen Reinfeldts största triumf under sin tid vid makten. De, tillsammans med sina rika vänner, har all anledning att känna tillförsikt.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s