Flera sätt för högern att bemöta utsatthet. Avhumanisering är grunden

I går kväll sände Uppdrag Granskning med Janne Josefsson ett program som i fråga satte barnfattigdomen i Sverige och hjälporganisationers rapporter angående ämnet i Sverige. Granskningen har, med all rätt, kritiserats på flera håll. Det som måste läsas (ett axplock) är Eric Rosèn, Daniel Swedin på Aftonbladet, Marika Lindgren Åsbrink och Anders Lindberg. Josefsssons reportage kan i bästa fall och om man vill dra det långt, användas för att beskriva hur samhällsdebatten nu fokuserar på om fattiga egentligen är fattiga (”har de det verkligen så dåligt?”), att de är och ska vara perfekta människor och så vidare. Om samhällsdebattens vridning skrev jag, delvis om i går.

Det är vad det här högern vill. Fredrik Reinfeldt har gjort likadant, genom att i fråga sätta definitionen av barnfattigdom istället för att göra något åt det. På Twitter listade jag tre saker högern i ilska tar upp om man nämner ökad ojämlikhet, och utsatthet:

1. Avhumansiera dem. De är lata, ställ krav och i fråga sätt om de verkligen har det så dåligt.
2. Skyll alltid på någon annan (bortse från att om man krossar socialförsäkringarna, så drabbar det även barn).
3. Om inte ett jobbskatteavdrag kan lösa det, eller om det hotar ännu en fet skattesänkning är det inte värt att ta upp som problem.

Det är ett väldigt kallt samhälle vi har fått.

Vi lever på sätt och vis i högerns paradis, med andra ord.

Advertisements

2 thoughts on “Flera sätt för högern att bemöta utsatthet. Avhumanisering är grunden

  1. Själva centrum i programmet var ju att organisationerna använder sig av skrämselpropaganda för att samla in pengar. Det finns inte underlag för deras ”fakta” Det tycker jag är viktigt att uppmärksamma. RB, Bris och RK har väl samma krav på sig som andra att ha vedehäftig information?

    • Du verkar inte förstått vad kritiken handlade om. Den handlar inte om, förstås, om hjälporganisationer ska granskas eller inte. Kritiken grundade sig hur det granskades. De flesta påståenden JJ kom med hade dessa hjälporganisationer rättat (givetvis beklagligt att de för sig med felaktig info. Ingen har sagt något annat) från början. Sedan blandades begreppen relativt och absolut fattigdom vilt, utan någon förklarade det. Dessutom avsaknaden av forskare som kunde bena ut allt (märkligt när man gick in med grejen att barnfattigdom knappt finns, eller överdriven). Men kanske framför allt, JJ gick in med inställningen ”det finns inga fattiga”, började intervjua folk på stan och moraliserade över de som var utsatta. Han sparkade nedåt, helt enkelt. Ovärdigt och osmakligt.

      Läs med fördel texterna jag länkade till för att förstå vad kritiken handlade om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s