Det är sjukt, högern. Ingenting annat

Janne Josefsson förtjänar om inte annat beröm för en sak. Han illustrerade på bästa sätt hur sådana som han och hans meningsfränder (högern) ser på utsatthet. I deras värld är dessa inte människor, än mindre värda att bry sig om. Det finns så mycket som tydliggör detta i debatterna efteråt. Ett tydligt exempel är den djupt ohederliga och empatistörda liberalen, Fredrik Segerfeldt, som twittrade hur det är bra (!) att dessa lever på existensminimum och hur det är bättre än att jämna ut skillnader. Andra exempel är moderata politiker som tycker att om man röker, då är man minsann inte fattig. För det första finns det en djup vidrighet att moralisera över fattigas vanor. Hur har man mage att, som välbeställd politiker, ta sig den rätten? Jag förstår det inte. Det är något sjukt över det. Vem skulle våga moralisera över andras vanor? Skulle inte tro det. Men det är tacksamt att alltid slå nedåt, att i fråga sätta människors utsatthet. Det är lättast. Men det är så otroligt vidrigt och tyder på en djup och sjuklig oempati.

Men låt oss återkomma till rökning-frågan, som om det har med debatten att göra. Visst finns det ansvarslösa föräldrar. I detta råder det inget tvivel. Men i sig har det inte med barnfattigdom att göra. Barnen väljer inte sina föräldrar, helt enkelt. Fast framför allt, rökning är ett beroende. Läs igen, ett BEROENDE. Det innebär att det kan vara svårt att sluta och låt oss tänka rent logiskt, att utsatta familjer med utsatta människor, röker och har svårare att sluta? Varför är det så? Jo, det blir en rundgång. Social misär, då kan rökning vara en utväg och allt det här leder till beroende. Det är som bekant, vilket säger sig själv, lättare att som hyfsat välbeställd sluta röka – än som utsatt att sluta röka. En persons välmående avgör ju så klart chansen att kunna, och vilja sluta.

Men det här intresserar inte avskyvärda högerpersoner, som slår fast att om du kan röka, är du inte fattig. Att tänka djupare går inte, eller är inte ens önskvärt. Det är lättare och mer tacksamt att sparka nedåt. Samma högerpersoner som sparkar nedåt och moraliserar, har varit med och krossat trygghetssystemen som just drabbar barn.

Om detta pratas det inte om.

Att visa sitt förakt för utsatthet är viktigare, än att till exempel ta ansvar för den politik man för.

Det är ingenting annat än väldigt sjukt.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s