Att få Washington att fungera bättre

I amerikansk politik hör vi ofta hur Washington är trasigt och så polariserat, så att partierna inte kan komma överens om något. Det är förstås en korrekt beskrivning. I takt med att Republikanerna gått mer åt höger, kidnappade av en galen Tea Party-rörelse har skiljelinjen ökat väsentligt, och kompromiss blivit ett fult ord. Å ena sidan beskriver det dagens USA väldigt bra, även om jag tror få vill ha politiker som håller sitt land gisslan så länge de inte får sin skattesänkning för rikaste procenten. Men det finns också en annan del, den så kallade ”fillibustern”. Den går alltså ut på, i korthet, att en högljudd minoritet kan stoppa och prata hur länge som man behagar för att stoppa ett förslag av en majoritet. Samtidigt som det krävs 60% av senatorerna för att få igenom förslaget. Republikanerna har under de senaste fyra åren, framför allt, utnyttjat det flitigt. En knapp demokratisk majoritet i senaten har, med andra ord, blivit ganska handlingsförlamad.

Tanken är från början, vad jag vet, att det ska krävas stor uppslutning för att få igenom betydande reformer. En i grunden god tanke, enighet kring viktiga frågor är viktiga, men som stoppat Demokraterna och Obama från att få saker och ting gjort. Speciellt när den andra sidan, i synnerhet, bara vill förstöra.

Nu finns det de som vill förändra det här, framför allt Demokrater. Dessvärre känns det otroligt att något sådant går igenom.

Men om man vill, i ett litet steg, få politiken i USA att fungera igen – bör man förändra det här. Och låta majoriteten göra det de blev valda för: Bestämma.

Lästips: Republikanernas dilemma. Hur Harry Reid, majoritetsledare senaten, fortsatt är optimistisk, John Fugelsang

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s