En guide till varför man kan uppfattas som empatilös

Jag vet att delar av högern gärna vill få bort stämpeln på sig som empatilösa. Missförstå mig inte nu. Det är inte direkt så att höger-personer, i förhållande till andra människor, har svårare med empati. De känner den bara inte för människor som är mest utsatta i vårt samhälle. Deras empati ligger snarare hos de som redan har det hyfsat. Men låt mig ta upp några punkter, vilket bidrar till att högern framställs som empatilös/känslokall.

– Raserad välfärd. Att sparka nedåt, då reagerar människor. När man krossar A-kassan och sjukförsäkringen, där tusentals drabbas, så reagerar människor. Att sparka på människor som redan ligger, är ingen god sed. Om vi säger så.

– Till följd av raserande trygghetssystem: Barn drabbas. Konstigt att folk reagerar?

Fas 3. Kommer ni ihåg när regeringen anklagade dåvarande S-regering för att gömma människor, för att slippa räkna med de i statistiken om utanförskap. Well, det här är deras variant. Stoppa arbetslösa människor i Fas 3, låt de arbeta, men de ska göra det gratis. Slaveri, alltså.

– RUT. Betald av alla andra, för att de med pengar ska kunna utnyttja det. Läx-RUT, förstås värre. Läxhjälp och stöd till de som har pengar. Skola för alla? knappast.

Är det konstigt, med det här i åtanke att folk reagerar? Och kanske, kanske tycker att nuvarande regeringen och de som öppet stödjer den, saknar empati? Jag tycker inte det. Jag tycker, tyvärr, att det är en helt rimlig slutsats att dra.

Kanske kan det här leda till att de som reagerar på begrepp som ”empatilös” tänker en extra gång, och frågar sig vad det egentligen kan bero på.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s