Texas – framtida nyckelstat?

Från och med 1960-talet har delstaten Texas varit en klar Republikansk dominerad stat i presidentval, likväl som kongressval. Den är nästan lika självklart Republikansk som till exempel New York är Demokraternas. Men i takt med att befolkningen ändras, så kan också utgången i diverse stater ändras. Sedan till exempel 1980, då Ronald reagan överlägset slog Jimmy Carter, har ingen demokratisk presidentkandidat varit närheten av att vinna Texas. De Demokratiska kandidaterna har sladdat på lite mindre än 40% och som bäst 43% av rösterna. Det skiljer alltså ofta en och i värsta fall två miljoner röster, i runda slängar, till en republikansk kandidats fördel.

Det här är förstås inget som ändras på en dag, eller ens över nästa presidentval. Men det finns en tydlig tendens och strategi från Demokraternas sida, att ta över Texas, eller i alla fall göra det till ännu en av dessa ”nyckelstater”. Mycket på grund av den växande del av Latinamerikaner, som just Demokraterna lyckats fantastiskt bra med att fånga och göra till sina väljare. Ett sådant skifte när/om det sker, skulle ge Demokraterna en rejäl fördel. Då ”tar man” en traditionell republikansk stat i södern, och gör till sin, samtidigt som man ger sig själva chansen till fler möjligheter till 270 elektorsröster. Texas är som bekant en stor stat, och bidrar med hela 38 eleketorsröster.

Vi är inte där än. Men innan det är försent är det nog dags för Republikanerna att inse att anti-kvinnor och anti-migration, inte är vägen framåt – till framtiden om man vill fortsätta vinna val.

Demokraterna har förstått det. De har förstått den demografiska förändringen och gjort det till sin väljagrupp.

Det är nog dags att Republikanerna gör något liknande.

Advertisements

2 thoughts on “Texas – framtida nyckelstat?

  1. Det vore väl inte alls bra om republikanerna gjorde något liknande; det vore ju som att gömma sig i en ny frisyr. Låt de hållas med sin eländiga inställning tills den inte funkar längre. Det tror jag är en mer korrekt analys av samhälls-dialektiken (ur mitt ringa perspektiv tillägger jag ödmjukt),

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s