Socialdemokraterna stakar ut en skiljelinje mellan blocken i skolfrågan. Upplyftande!

Socialdemokraterna vill göra gymnasiet obligatoriskt. Det är i sig inget kontroversiellt förslag, utan även idag är du indirekt tvungen att gå gymnasiet om du vill ha någon framtid. Eller, missförstå mig rätt. Det blir i alla fall, minst sagt, en stor uppförsbacke. Som skola, som välfärdsstat ska man sikta högre än så. Det här förslaget har dock fått liberaler att gråta lite. Ni vet det vanliga, ”staten bestämmer allt mer”. Well, vi har skolplikt i det här landet, då vi tror på utbildning för alla. Och utan gymnasiet så ser framtiden inte ljus ut. Det vore en otjänst att säga till människor som slutat högstadiet ”gör som du vill, skit i att plugga om du tycker det är bra”. Då lämnar man planen öppen för människor som har det svårt i skolan, eller inte känner motivation, att skita i det. Att se sin framtid springa iväg.

Visst är inte förbud lösningen på allt, eller löser problemet att folk inte går klart gymnasiet. Lika viktigt, om inte mer, är det att göra skolan lustfylld och att ungar vill lära sig. Att göra skolan meningsfull. Det här måste gå hand i hand. Du kan inte skrika på förbud, utan att ge skolor, varav många går på knäna riktiga resurser. Där har tidigare S-regeringar, liksom framför allt nuvarande regering misslyckats.

Men i det här finns det en motpol. En motpol som inte tror på utbildning, som tycker ettårig gymnasieskola är framtiden, trots att arbetsgivare skriker på mer kompetens, inte mindre. Den motpolen är Jan Björklund. Han vill ha en skola för vissa, där människor sorteras, och lär sig allt mindre. För honom gör det Sverige, av någon anledning, slagkraftigt.

Jan Björklund lämnar ungar i sticket. Socialdemokraterna vill i alla fall göra något annorlunda. De tror på utbildning som senare leder till arbete. Tycka vad man vill om förslagen.

Det illustrerar en stor skillnad i Svensk politik:

Att tro på varje unges möjlighet att utbilda sig och få möjlighet att nå dit hen vill. Eller så lite utbildning som möjligt.

Hur tror ni man motverkar ungdomsarbetslösheten och gör ungdomar redo för livet? Jag vet vad jag tror.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s