Utfrågningen av John Brennan

Senatutfrågningar, där amerikanska senatorer från båda sidor får chansen att fråga ut presidentens nomineringar till försvarsminister, utrikesminister och posten som ny CIA-chef, brukar i regel vara en utfrågning för inbördes beundran. Det är mycket ryggdunkningar och i regel bara formella frågor, som hur den berörda ser på hotet från Iran för att ett exempel. Vid bara enstaka tillfälle har sedan senaten gått och röstat nej till presidentens val. Presidenten brukar, med andra ord, nominera någon som faller väl ut och inte är någon vidare kontroversiell figur.  Ett undantag när det gäller ryggdunkningar var, förstås, utfrågningen av Chuck Hagel, där Republikanerna hade bestämt sig för att krossa honom. I går var det då dags för Obamas nominering att ta över som CIA-chef, John Brennan. Jag lyssnade, med få undantag på hela utfrågningen samtidigt som jag gjorde annat. Det kändes som vanligt som ett skådespel. Visst ställdes frågor om att det kanske vore rimligt, från en demokratisk senator, att det råder öppenhet hurvida staten har rätt att döda en amerikan utan rättegång. Även drönarattacker kom upp på dagordningen någon enstaka gång, annars var allt lugnt och säkert. Behållningen tyckte jag nästan var de skrikande demonstranterna som hade tagit sig in, och gjorde så att utfrågningen fick avbrytas ett antal gånger. Men det råder ju konsensus, att den amerikanska staten, utan juridisk rätt har rätt att ta livet av en medborgare som anses hotfull. Jag skrev på Twitter att, när det är tillåtet, så slutar rättsstaten att fungera.

Samtidigt slogs det, delvis i alla fall fast, att tortyr är fel. Brennan deklarerade att vattendränkning inte är okej, men om det är tortyr var upp till det juridiska att avgöra, sa han. Tortyr stred mot ”amerikanska värden” sades det. I åtanke bör vi ha att Brennan, som jobbade under Bush, i sig var ansvarig för just tortyren och smussleriet kring det.

Men höjdpunkten, eller det som snarare sades så mycket alltihop, var när en republikansk senator från North Carolina skojade till det om vattendräkning. Här kan ni se spektaklet. De flesta skrattade.

En situation som sa så mycket om hur USA ser på mänskliga rättigheter.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s