Relativisera inte kvinnohatet

Kvinnohat följer inte partilinjer, eller den typiska höger och vänsterskalan. Den drabbar kvinnor som tar, enligt kvinnohatare för mycket uppmärksamhet eller skriver saker mot rasism och sexism. Människor som valt offentligheten är främst drabbade men även ”okända” som Julia – som uppmärksammade att H&M hade en kampanj med en dömd våldtäktsman. Det visade Uppdrag Gransknings reportage förra veckan i form av olika typer av journalister. I sig innebär alltså det att kvinnohatet drabbar även kvinnor, som inte per automatik är ”vänster” enligt någon definition.  Vi borde diskutera det, vi borde uppmärksamma det mer och mer. Nätkärleken på Twitter, som jag skrivit om tidigare, är ett sätt. Det är vackert och på många sätt ett steg i rätt riktning, för i grunden vi som vill sprida kärlek än hat så många fler. Problemet är bara att hatarna oftast hörs mer.

Dessvärre finns det, trots detta, de som vill reducera och relativisera kvinnohatet. I dagens Svenska Dagblad så skriver Paulina Neuding en text om hur vänstern också är dum,  jämför med satiren hos en sida vid namn ”Vita Kränkta Män” och tar ett citat där Alexander Bard uttrycker sig djupt osympatiskt. Visst är det ett hat som också bör tas upp, det mer generella näthatet där människor hatas och hotas (begrepp hon också blandar ihop) på olika sätt. Ett förkastligt sådant, som förstås är ett hot mot demokratin. Men låt oss inte bunta ihop allt detta detta med det djupt riktade kvinnohatet, som går ut på att vissa kvinnor ska våldtas, plågas sexuellt och dödas. Det är vad UG handlade om, och vad vi borde diskutera, för det är mest akut.  Det handlar inte om höger, eller vänster utan är könsriktat. Mot kvinnor som tar plats. Vem det kommer ifrån? Framför allt, vågar jag hävda och som jag skrivit förut, rasister och sexister. Inte alltid, även de som har rumsrena åsikter kan säkerligen uttrycka sig sådär sjukt. Men jag vill ändå tro att det är ovanligt, och att de är förhållandevis få.

Fast Paulina Neuding valde att tjäna billiga politiska poäng (”men vänstern då!!!”), relativisera hoten och dra obegripliga paralleller till en satirsida istället.

Det är synd.

Lästips: Isobel

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s