Äpplen och päron

För några dagar sedan kallade jag en moderat på Twitter, ”ett föraktfullt as”. Detta efter att hen länkat till en insändare som påvisade att det moderna slaveriet, Fas 3 är bra, och att arbetslösa knappt förtjänar några rättigheter. Jag tyckte då det var en passande beskrivning, och det tycker jag fortfarande. Det är förstås på sin plats att tycka det är otrevligt, eller strider mot ”god ton”.  Men det är inte näthat. I värsta fall kan det ses som otrevligt. Näthat handlar om att hata, att sprida sitt hat mot enskilda personer. Gjorde jag det? Nej, jag beskrev en persons åsikt och människosyn med ord som ”föraktfull” och ”as”.

Visst är det lätt att se skillnad? Dessvärre kan inte alla det. Detta ledde till att jag fick en Twitteranvändare på halsen, som tycke jag bevisade vilken kass människosyn jag hade, och hur jag var på samma planhalva som Nationalsocialisterna. Hen gick så långt och hävdade att jag uttryckte mig som Nazityskland beskrev judarna på 30-talet. Det här ledde följdaktligen till att jag fick frågan vad jag tyckte om hatspråket, och hatet mot kvinnor.

Där någonstans kände jag mig borta, eller snarare helt vilse. Vi måste kunna skilja på äpplen och päron. Att uttrycka sig i beskrivande ordalag mot någons åsikter, i bästa fall otrevligt är inte detsamma som att hata, eller uttrycka hur man skulle vilja våldta och mörda en kvinna.  Däremellan är ändå skillnaden stor. Jag är övertygad om att de flesta kan se det.

Jag vet att jag ibland slänger mig med hårda ord på ställen som twitter, när jag är på dåligt humör. Dessa ord involverar ofta känsloyttringar som ”korkad”, ”föraktfull” och så vidare. Benämningar på en människas åsikter, helt enkelt. Aldrig någonsin skulle jag slänga mig med ord som hatarna brukar använda, som ”hora” etc. De brukar ofta gå över gränsen till det lite mer personliga, att ge sig på människors person.

Jag tycker samtidigt vi gör allt näthat en tjänst när vi bagataliserar, som vissa gör (som tur är få) och liknar uttryck som ”föraktfull” med rent och skärt hat. Vem gynnas av det? Inte är det en debatt om hur vi får bukt med näthatet, och det specifika kvinnohatet. Att vara otrevlig är inte och kommer aldrig vara detsamma som hat. Än mindre att beskriva någons åsikter man inte delar. Hård ton? Ja, kanske. Tramsigt? Det kan man tycka.

Det krävs inte mycket för att skilja ett äpple från ett päron.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s