Fredrik Reinfeldts vägran att ta ansvar, är ynkligt

När ett bolag där staten antingen är huvudägare, eller i alla fall delägare och där, bara sädär 97 miljarder av skattebetalarnas pengar försvunnit så har statsministern huvudansvaret. Han leder en regering som är ägare av att ett bolag. Så enkelt är det. Nu när den här skandalen uppdagats och att han dessutom kände till och godkände allt (förstås), har han gått under jord. Det här har alltid varit Fredrik Reinfeldt och hans borgerliga regerings stora fördel, och problem för den delen. Deras oförmåga att ta ansvar. Det är alltid, oavsett vad, någon annans fel. Nu skickar statsministern fram ”stackars” Anders Borg, medan Reinfeldt själv är i bakgrunden, trots att just nyss nämnde godkände affären och är statsminister (hallå!). Allt för att slippa ta eget ansvar, och att folk inte ska tro att den omtyckta ”landsfadern” är oduglig och inte lämpad för att vara statsminister.

Det här får mig osökt att tänka på ett annat överhuvud med lite mer och och i ett större land, Ronald Reagan. Han var skådis, hade talets gåva men när det kom till eget ansvarstagande- sådär, minst sagt. Det finns otaliga berättelser om hur det anordnades märkbart få nyhetskonferenser under hans tid som president, just för att minska exponeringen av honom och eventuellt tuffa frågor. Även berättelser om hur hans medarbetare gjorde allt (till och med drog ur strömsladden) när det blev lite väl svåra frågor. Alltså, en som har ansvar att leda ett land, men inte tar det – såvida han inte framstår i goda dagar. Ett annat gott exempel är när Reagan förhandlade och sålde vapen till terrorister (Iran-Contras). Han blåljög om det, eller hade han redan då släng av Alzheimer, för att sen erkänna allt. Vad hände? Jo, många av hans medarbetare blev straffade men inte han, han kom undan. Trots att dokument, såklart, senare framkom hur han i allra högsta grad var inblandad i det. Och oavsett vad, han är president och ansvaret faller automatik på honom. 

Det är ungefär så här, även om vi inte kan jämföra terrorister med att slarva bort 97 miljarder av våra gemensamma pengar – Reinfeldt uppträder. 

Han skickar fram sina egna knähundar en efter en, som får ta smällen. Själv håller han sig borta, utan att ta ansvar eller vara tillgänglig för frågor.

Så uppträder en ynklig och ovärdig man som statsminister. Problemet är bara att det mycket väl kan fungera. 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s