Myten om ”det enda regeringsalternativet”

Idag kom en ny färsk opinionsmätning som förkunnade att det Fredrik Reinfeldt kallar ”det enda regeringsalternativet” egentligen är så långt ifrån det man kan komma. Det går att liknas vid en smörgås, där bara smulorna finns kvar. För både Centerpartiet och Kristdemokraterna, om det vore val idag, åker ur riksdagen. Det gör alliansen till en konstellation som håller på att rasa samman. Samtidigt ger det Fredrik Reinfeldt få alternativ om han vill fortsätta vara statsminister. Alternativen blir således, i bästa fall ett: Alliansen löses upp (MP deklarerade idag att de inte är beredd att stödja alliansen), Moderaterna och Folkpartiet lyckas entusiasmera Miljöpartiet som idag får ökat stöd, att de tre bildar regering tillsammans. Är det troligt? Nja, men inte omöjligt.

Men det ger också Stefan Löfven guldläge. Han skulle, med lätthet, kunna bilda regering eller regera, med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. 

Fast det här är spekulationer, förstås. Och mycket kommer kunna hända tills valdagen. Men det är nog dags att avliva myten att alliansen på något sätt är det enda regeringsalternativet, när två av partierna i den röran faktiskt löper stor risk att åka ur riksdagen. 

Den myten blir inte mer sann ju fler gånger Fredrik Reinfeldt upprepar den. 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s