Rösta för att rösta bort

Inför kommande valrörelse är det självklart för oss som står till vänster att stödja en Socialdemokratisk regering. Det är meningen att vi, hyfsat okontroversiellt bör stödja Stefan Löfven som nästa statsminister och Magdalena Andersson som nästa finansminister. Det går inte att se framför sig, till exempel ett vänsterparti fälla en S-regering, än mindre vore det nog önskvärt. Men det kanske inte längre spelar någon roll. För det kan faktiskt vara så att efter valdagen har vi en S+ MP- regering med Folkpartiet som inofficiellt stöd. Det känns inte helt orealistiskt  speciellt inte när Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare i ett svag ögonblick – sa att S står närmare C och FP, än V. Men vi ska inte utgå ifrån att S + V kommer utgöra något slags underlag till samarbete (eller S, V och MP), överhuvudtaget. Höger-vänster har förändrats, och det finns en fientlighet mot V inom Socialdemokratin, vilket märkes i valet 2010. Personligen har jag alltid haft en ambivalent inställning till Vänstern och Socialdemokratin. Vänsterpartiets roll är grundläggande och har så varit, delvis, när det gäller i regeringssamarbete, att driva S till vänster. Att sätta press på dem. Men sedan har jag alltid tyckt att de förtjänar en plats i regering, just för att kunna sätta ännu mer press. Men det har inte Socialdemokraterna tillåtit. En kommande regering, utan någon som helst involvering av Vänsterpartiet tror jag skulle vara kostsam. Det skulle än mer reducera skillnaderna i svensk politik och allt kommer numer handla om mitten/höger och mitten-mitten. Långsiktigt skulle det också göra att det inte spelar någon större roll vem man röstar på, Moderaterna eller Socialdemokraterna. 

Magdalena Andersson kommer i alla fall aldrig bli ”min” finansministerkandidat. Hon är som någon slags Anders Borg-kopia, med en ovilja att driva en annan politik på riktigt. Men hon och Stefan Löfven är också vad man kan välja mellan. Därför väljer man, så klart, utifrån ett vänsterperspektiv det ”minst dåliga”, en socialdemokratisk regering, som riskerar att bli en halvborgerlig sådan i värsta fall. 

Det är pest eller kolera. I valet om ett år kommer man framför allt rösta, för att rösta bort en borgerlig regering. Med hopp om att det inte kan bli värre. 

För mig är det skäl nog. Jag är osäker om det är det för alla, dock.

 

Advertisements

4 thoughts on “Rösta för att rösta bort

    • Well, det går ju knappast säga att Fredrik Reinfeldt med sin politiska bakgrund gjort det bra. Snarare tvärtom. Kan väl knappast bli sämre? Men Löfven har ju inte bara erfarenhet som arbetare, utan även som Metalls ordförande. Innebär att han är van vid tuffhet, förhandlingar osv.

  1. Har man arbetat fackligt så länge som S.L har gjort så har han en erfarenhet och kunskap som slår de flesta akademiska utbildningar på fingrarna.
    Föreningslivet på den nivån och då framförallt det som har en samhällsanknytning är mycket mer värd än vad en akademisk statsvetare är i sammanhanget.

    Självklart så måste S stödjas om de rödgröna vinner, vad som oroar mig är MP som jag inte vet riktigt var de finns på skalan.

    • Min känsla är att MP med lätthet skulle kunna stödja en Moderatledd regering om bara alliansen löstes upp. Nu mer än någonsin, faktiskt. Jo, visst, men det beror också på hur parlamentariska läget ser ut. Att t.ex. ha en S-ledd regering tillsammans med ett borgerligt stödjeparti, skulle göra det svårt för i alla fall mig. Jag vet att jag spekulerar rätt fritt nu, men med ett osäkert valresultat om ett år kan mycket luckras upp. Och det är inte nödvändigtvis positivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s