Vilse, Löfven

Jag vet inte vad Stefan Löfven vill riktigt. Eller det vet jag ju, han vill bli statsminister efter nästa val. Förslagen om en ny inriktning i skolpolitiken har varit sund. Men där stannar det. Det andra har varit för spretigt och för otydligt. För oklart. Men partiledningen med Stefan Löfven i spetsen verkar fortsätta den linjen. Han säger sig nu, förvånande nog, acceptera ännu en kostsam skattesänkning. Trots att flera socialdemokrater gått ut och påtalat hur skatten nog behöver höjas, för att klara välfärden. Det är ju det här som är Socialdemokraternas problem. De är nu så rädda att förlora valet att de på något vänster, tror att en god strategi är att närma sig högern och köpa deras verklighetsbeskrivning. Istället för ytterligare skattesänkningar som sjuka och arbetslösa fått betala, och som ökat ojämlikheten – kunde man satsat. Satsat på välfärden. Men det är inte intressant. Det sägs att två (minst) alternativ ska stå mot varandra inför valet om ett år. Problemet är bara att Stefan Löfven inte verkar vara så förtjust att visa skiljelinjerna. Han verkar vilja minska dem. För att citera socialdemokraten, Daniel Suhonen: ” Det här är rena självmordspolitiken. Jag möter folk varje dag som inte ser skillnad mellan Socialdemokraterna och regeringen längre. Snart krävs det nästan mikroskop för att se skillnaden”.

Han, precis som Fredrik Reinfeldt, har inget emot skattesänkningarna. För några år sen lät det tvärtom från S-håll. Då kunde man  i alla fall utläsa någon slags uns av kritik mot ojämlikheten som skattesänkningarna cementerat.

Frågan blir då varför Stefan Löfven ska bli statsminister om skattepolitiken, med ytterst få undantag, kommer se likadan ut. Det är ju inte direkt så att skiljelinjerna är lätta att utläsa numera, och skattefrågan är faktiskt central.

Jag förstår det inte. Jag undrar om han själv förstår.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s