Girighet

Ylva Johansson (S) sa igår i en kommentar till SVT, apropå kommande debatt på kongressen i frågan om vinster i välfärden –  att driva skola, eller sjukvård för vinstsyfte är en dålig idé. Detta är nog alla socialdemokrater överens om, menade hon.  Det här låter ju bra, men det är inte knutet till verkligheten. Fråga Stefan Stern, socialdemokrat och högst inblandad i en friskolekoncern. Han vill tjäna pengar, därför är han för vinster i välfärden. Jo, visst, det går att bädda in det i fina ord att om man garanterar att skattepengar går till välfärden, så ”försvinner valfriheten”. Men det är ju skitsnack, det är skrämselpropaganda. Stefan är en lobbyist. Han är för något, för att det går att tjäna pengar på det. Varför hymla med det?

Partiledningen inom Socialdemokraterna tycker att de kommit med ett väl avvägt förslag. Ett förslag som garanterar kvalité och ökad insyn, men inte sätter stopp för vinsterna. Problemet är ju att en sådan diffus reform fortfarande öppnar upp för det, som Ylva Johansson inte tror någon Socialdemokrat tycker, nämligen vinstintresset. Det är ju så. Att om en rik ägare, så väl inom skolbranschen som sjukvården, ser en gnutta chans att göra vinst  – kommer hen göra det. Det är en marknadsekonomisk princip för tusan. Jag vill tjäna pengar på mitt företag och är beredd att gå långt för att kunna det. En rik ägare, en VD, startar sällan en skola i första hand för att göra en ”insats”. Utan hen vill tjäna pengar, framför allt. Det är enkelt.

Så om nu vinster totalförbjuds inom välfärden, kommer varje skola stänga då? Det beror på. Det beror på om deras enda drivkraft är pengar och att göra vinst. Då försvinner några, de mer oseriösa. Men om det finns aktörer därute som inser att vinst och ökad profit till ägarna inte är målet, utan god kvalité och välfärd, så kommer de finnas kvar. Det blir ett sätt att säkerställa kvalité och se till att pengarna går till rätt ställe. Där dem är avsedda för. Det blir i förlängningen ett sätt att värna om människors skattepengar. Därför blir det extra egendomligt att, dels se ryggradslösa socialdemokrater som sägs värna om välfärd gnälla, men även liberaler som alltid sägs värna om skattepengarna håna vinstförbud och dra till med bisarra paralleller. I grunden sitter de båda tillsammans, enade – i knät på riskkapitalisten som tjänar miljoner på våra pengar. Det är en ideologisk härdsmälta svår att förstå.  Att, däremot hävda hur valfriheten försvinner, är trams. Vinsterna försvinner, kvalitén säkerställs men valfriheten finns kvar. Ja, den valfrihet som bygger på att flera aktörer konkurrerar på en non-profit princip.

Låter det orealistiskt att tro att människor vill göra en insats, istället för att ta ut en sjukligt hög vinst? Fråga lärarna, fråga de inom välfärdssektorn. Min erfarenhet är att de jobbar med det dem jobbar, just för att de vill göra en insats. För att de älskar sitt arbete. En rik ägare älskar inte att göra en insats. Hen älskar att tjäna pengar på snabbaste och mest effektiva sättet. Det är enkelt.  Stefan Stern älskar vinster på skattepengarnas bekostnad, för annars skulle han behöva hitta något annat hederligare att göra. Och annars skulle han nog inte tjäna så mycket pengar.

Girighet är en stor och farlig drivkraft. Därför bör den också försvinna inom välfärdssektorn.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s