Nej, att kasta in saker och tända bengaler är inte samma sak

Jag kan å ena sidan ha förståelse för att människor reagerar gentemot disciplinämndens dom mot Djurgården efter den avbrutna matchen mot Mjällby, där saker hade kastats in. Men vi måste framför allt se det i ett större perspektiv. Är päron (som spelaren träffades av) förbjudet att ha med sig? Nej. Är det okej att kasta något på någon överhuvudtaget? Givetvis inte, det är ett brott. Det är emot reglerna. Detsamma gäller inkastastandet av flaskor, förstås.  Men hur ska klubbarna, per automatik förhindra detta? Det är inte en alldeles lätt fråga. Frukt, till exempel, tenderar ju de allra flesta att ha med sig för att äta. Vad det handlar om, förstås, är ett fåtalet idioter som inte kan bete sig och behärska sig på en fotbollsarena. Vad skulle Djurgården kunna gjort annorlunda? Jag vet inte. Men det jag vet är att de som klubb jobbat hårt med det här. Supportrarna, tillsammans, har ju fördömt detta och att vi nu ska arbeta ihop för att få bukt med detta. Att kasta in saker är alltid fel, alltid, men det är heller inget nytt fenomen. Inte för Djurgården, inte för någon av de större klubbarna i allsvenskan.

Det jag vet, däremot, är att Björn Eriksson, före detta landshövding och polismästare tagit fram förslag för att få bukt med detta. Om det är ett bra förslag, och ett steg i rätt riktning? Det vågar jag inte uttala mig om ännu, men det finns där. För det är ju så. Klubbarna har ett ansvar, men styrs hela tiden av vad de får och inte får göra – av politiker (lagar!!). Allt kan de inte göra själva.

Däremot tycker jag inte, när folk nu rasar över beslutet ska jämföra det här med att kasta in bengaler. För mig är det ändå enkelt: Bengaler, tycka vad man vill om dem, är förbjudet och kan göra mycket mer skada. Så är det. Dessutom har klubbarna och dess funktionärer ett ansvar att se till att dessa inte kommer in från början. Hur ska man stoppa ett päron, till exempel? Hur man än vill stoppa idioter från att kasta saker, eller ens komma in på arenan är det inte speciellt lätt. Det krävs i så fall befogenheter som klubbarna inte har, från politikernas sida. Därför är det också rimligt att tändandet av bengaler leder till ett ökat ansvarstagande från klubbarnas sida.

Tyck gärna att straffet är för milt, men snälla, jämför det inte med bengaler.

Det är faktiskt en väsentlig skillnad.

LästipsAB

Advertisements

One thought on “Nej, att kasta in saker och tända bengaler är inte samma sak

  1. Ping: SVFF – vad håller ni på med? | Johannes Blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s