Det där med rättsstat

Jag tycker rättsstaten är bland de mest grundläggande i en demokrati. Den säkerställer vissa grundläggande rättigheter, men också skyldigheter. En så pass grundläggande rättighet är rätten att bli dömd inför en oberoende domstol, och vara oskyldig till motsatsen bevisas. Du ska alltså inte under några omständigheter kunna slängas i fängelse, eller avrättas utan att ha genomgått en rättvis rättegång där dina rättigheter tillgodosetts. Som, till exempel, rätten till en advokat. Det här ska inte tummas på, oavsett vem det gäller och vilket brott hen må ha begått. Problemet är ju att så inte är fallet. Låt oss ta USA, världens största demokrati som exempel. Där är det alltså möjligt att, bokstavligt talat låsa in någon man från regeringshåll uppfattar som terrorist för alltid, utan rättegång. Det här inleddes under Bush och utökades i det tysta (har ej fått mycket uppmärksamhet) av president Obama.

Nu har även dessa, tillsynes grundläggande rättigheter kommit att i fråga sättas av bland annat senator Lindsey Graham som vill inskränka dem ytterligare, efter att en av de som låg bakom bomberna som sprängdes mitt i Boston-marathon gripits av polis. Senatorn tyckte då att gärningsmännens rättigheter INTE borde läsas upp (det som ger honom rätt att tiga, till advokat etc). Det finns dessutom utrymme, beroende på digniteten av hoten att bortse från dessa rättigheter. Glenn Greenwald skriver förtjänstfullt om just rättsstaten i USA och dess, delvis, nedmonterande.

Det är förstås lätt, när man till exempel ser vilka brutala brott människor begår, att skrika högt och kräva allt möjligt. Oftast, rent ryggmärgsmässigt, så bortser man få från rättsstatens principer. Men de finns där och är grundläggande. Det går såklart, vilket många gör, att tycka rättsprocessen är av underordnad betydelse när det kommer till avskyvärda terrorhandlingar som bomberna i Boston. Problemet är att det, som Glenn skriver, sätter standarden vad en stat får och inte får göra gentemot sina medborgare. Det handlar om makt och den hårfina skiljelinjen mellan människors rättigheter, och statens auktoritära befogenheter

I längden handlar det också om oss. Alla andra i samhället. Inte bara, som nu, en galning.

En rättsstat måste gälla alla och ALLTID, annars kommer den efterhand reduceras mer och mer, där allt färre människor inkluderas. Som nu, som i USA.

Det är en obehaglig utveckling.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s