Clarence Thomas- mannen som blev godkänd HD-domare, trots anklagelser om sexuella trakasserier.

1991 nominerande dåvarande president George H W Bush Clarence Thomas till högsta domstolen. Det var, likt när Ronald Reagan nominerade Robert Bork 1987 (han blev senare nekad med bred marginal av senaten) en högst politiskt motiverad nominering. Clarence Thomas, precis som Bork hade mycket konservativa, rent av smaklösa åsikter när det kom till 1973 års ”Roe v Wade” (rätten till abort) och andra fundamentala rättighetsfrågor. Således stötte han på hyfsat motstånd av liberala demokrater i senaten. Men kontroverserna stannade inte där. Han stod dessutom anklagad, av en före detta kollega, för sexuella trakasserier. Anita Hill hette kollegan och var dessutom med och vittnade inför senatens ”judiciariy committe” (där varje HD-nominant frågas ut). Hon hade kollegor som stöttade hennes berättelse, men också Thomas-supportrar som avfärdade den. Ord stod således mot ord, som det brukar vara. Poängteras bör att det inte fanns några bevis på att Anita Hill hittat på detta mer än konspirationer från de mer högljudda Thomas-supportrarna.

Senare, när kommitté röstade huruvida Thomas skulle skickas till senatens avgörande med en positiv rekommendation, blev resultatet 7-7. Det ledde således till att man i nästa steg röstade för att skicka honom till senaten utan rekommendation åt något av hållen. Det gjordes med marginalen, 13-1.  I den samlade senaten sedan, så röstade man för att godkänna honom med minsta möjliga marginal (52-48).

Det här, om något, ett bevis på hur det kunde och än idag kan se ut när en mansdomnierad värld väljer att avfärda en kvinnas i hög grad trovärdiga vittnesmål om sexuella trakasserier. Man valde, tillsynes utan svårigheter, att ställa sig på Clarence Thomas sida och avfärda Anita Hills berättelse. Visst stod ord mot ord, men att avfärda en kvinna som är modig nog att träda fram, är djupt obehagligt.

Anita Hill visade vägen och fick, på köpet, ett bevis på hur ett samhälle hanterar sådana anklagelser på högsta nivå, dessutom. Av politiker.

Sorgligt.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s