Approval voting?

Jag hittade den här videon som beskriver ”approval voting”. Det innebär i korthet ett land väljer president och låt oss för enkelhetens skull ta USA, då det är ett tacksamt land. Det är flera kandidater, i USA:s fall tre. De två vanliga, en från Republikanerna och en från Demokraterna. Sedan en tredje, förslagsvis från ”Green Party” (Ralph Nader för att ta ett exempel) eller Gary Johnson, från det libertarianska partiet som ställde upp i det senaste valet. När folket sedan ska välja en president finns det förstås tre alternativ, men de har också möjlighet att väja vem man föredrar mest (Gary Johnson till exempel från ett tredjealternativ och ingen chans att vinna), då kan du även välja vem du helst vill se som president om inte Gary Johnson. De allra flesta av hans anhängare, tänker jag, skulle välja Republikanernas kandidat för att hen ändå trots allt står närmast Gary Johnsons ideologiska ståndpunkter. Om det skulle vara Ralph Nader, skulle de allra flesta nog istället valt den demokratiska kandidaten.

Det här systemet skulle med största sannolikhet avgjort det amerikanska presidentvalet 2000 på ett mer rättvist och demokratiskt sätt. I det valet fanns det en tredjekandidat (Ralph Nader). Dessa väljare skulle med största sannolikhet, om de hade haft möjlighet, valt Al Gore som den person de skulle föredragit som president. Visst, Al Gore borde vunnit ändå medtanke på det i princip är styrkt att valfusk förekom och för att han sumpade valet. Men ändå.

Det klart systemet inte är optimalt. De som röstar på en tredjekandidat som fallet i USA gör det ju av en anledning. De vill ha en förändring, och tycker inte tvåparti-systemet är gott nog. Men att ändå valmöjligheten skulle finnas, för de som röstade på andra alternativ, att välja vem de skulle föredra. Fast också, förstås, avstå att välja om de ville. Då skulle deras röst bara räknas till den kandidat de röstade på främst.

Många om och men och för er som inte gillar sådant, så utgår jag ifrån att ni slutade läsa för längesen.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s