Danska utvecklingen

Den ”danska utvecklingen” refereras” ofta av ”invandringskritiska” (läs: rasister) och andra som ett föredöme. Det är minsann ett land som har mycket högre i tak, och där man får ha åsikter om invandring utan att bli kallad rasist.  Detta för att de långt tidigare än oss fick ett populistiskt/främlingsfientligt parti in i finrummet (parlamentet), Danske Folkparti. Det är ett parti som inte helt går att jämföra med vårt SD, då de tillskillnad från dem inte har en brun historia. Men som har en grundpolitik som är densamma. Invandring är kostsamt, islamiseringen pågår och muslimer är farliga, ni vet hur det brukar låta. Etablissemanget i Danmark valde då en egen strategi. De diskuterade invandringen utifrån DF:s premisser. Att invandringen var ett problem och muslimer/islam är farligt. Så, vad hände? Jo, de växte. Idag är de för att göra en lång historia kort, ett etablerat parti och var länge (fram till senaste valet) ett stödparti till en borgerlig regering, och har på så sätt kunnat få gehör i integrationsfrågor, vilket har inneburit en hårdare integrationspolitik. Så nu är alltså partierna fast i DF:s politik. Inget talar för att detta populistiska/högerextrema parti kommer minska, just för att övriga partier gjort legitimerat dem. Detta gäller inte per automatik enbart de borgerliga partierna, utan Socialdemokraterna är minst lika skyldiga till detta. De har fått styra debatten, övriga partier har följt efter och de har bara växt. Vad kan vi lära oss av det? Jo, att när SD och andra ”bror duktig”-debattörer vill debattera invandringen utifrån ett problematiskt perspektiv (exempel: Agendas ”hur mycket invandring tål Sverige”?) eller invandring som en belastning, ett ”dem” vs ”vi”, så bör vi låta bli. Vi bör inte ta den debatten. Inte på rasisters villkor, helt enkelt. Vi bör istället på vår sida, om vi är måna om att de inte ska legitimeras och växa diskutera det utifrån andra premisser ”hur får vi fler utrikesfödda in i arbetet”?, ”hur ska vi göra så att fler kommuner tar emot?”. Ser ni skillnaden på ingången? Jag hoppas det. För om vi är måna om, vilket det finns tendenser att göra invandring till ett ”dem och övriga ”vi,” så kommer SD växa. Det beror inte på, som vissa vill göra gällande, att ”vi inte pratar integration här”. Sanningen är ju att vi inte gör någonting annat. Och det går dessutom alldeles utmärkt att göra. Jag gör det ofta och jag blir aldrig kallad rasist, som vissa beklagar sig över. Märkligt, va? Det handlar bara om att göra det på rätt sätt och det är inte alls svårt.

Lika problematiskt är det, som regeringen gjort och skicka integrationsminstern när det ska diskuteras diverse upplopp (Husby) som nu spridit sig. Som igår, då skickade Socialdemokraterna sin arbetsmarknadspolitiska talesperson, Ylva Johansson medan regeringen skickade Erik Ullenhag. Vi bör inte etnifiera sociala fiaskon. Vem gynnas av det? Jo, gissa. Upplopp är ingen ny företeelse i Sverige och har knappast något med människors etniska bakgrund att göra.

Så, snälla, ni som sneglar mot Danmark och ser landet som ett föredöme, bör också inse att de har på alla sätt legitimerat ett främlingsfientligt parti och gett de reell makt. Det bör i synnerhet dem som på intet sätt är SD-anhängare men som tycker ”man ej får säga vad som helst här” fundera lite extra på.

Inte är det väl något vi ska ”lära av” i Sverige? Jag vill faktiskt inte ha en sådan här socialdemokrati.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s