Några rader om arbetskraftinvandring

LO:s förslag för att komma tillrätta med utnyttjandet av människor som kommer hit och arbetar, vilket i sin tur är en ytterst konsekvens av regeringen och Miljöpartiets överenskommelse innehåller en del goda saker. Framför allt det självklara att schysta villkor och således kollektivavtal ska gälla ALLA på svensk arbetsmarknad, och att hårdare krav ska ställas på arbetsgivare är bra. Men sedan tycker jag de går vilse och dessvärre vilse i fel trakter. Man går vilse i den mån att man ställer svenska arbetare mot utländska och att vi minsann inte ska ta in några när hård konkurrens redan råder. Den protektionistiska inställningen som i princip signalerar att ”svenskarna går först. Ni andra kommer och snor våra jobb” är obehaglig. Den inställningen gynnar bara Sverigedemokraterna som efter att LO släppt sina förslag, jublade ikapp för detta. Jag tror inte för en sekund att LO är ute efter att ”stänga gränserna”, som vissa ohederliga högerdebattörer vill göra gällande. Däremot tycker jag att man genuint gått vilse och spelar, på sätt och vis, på SD:s planhalva. Det gör mig orolig. I min mening är därför TCO:s förslag som på många sätt är samstämmiga med LO:s är bättre och klokare. De både inser att missbruk förekommer, men att vi ska ha bättre kontroll för att på så sätt fortsätta vara öppna för arbetskraftinvandringen. Det är en analys som är mer kopplad till verkligheten, och fortsatt säkerställer att människor kan komma hit och arbeta utan att bli utnyttjade vilket de dessvärre blir för närvarande.

Vi ska däremot inte göra det här till en fråga om att ”stänga gränserna”. I synnerhet inte när ofta samma människor som nu skriker sig hesa och ger sig på LO, är de som nu står bakom en politik där små barn utvisas från vårt land. Eller de som tycker det är helt i sin ordning att utnyttja människor som kommer hit för de har det ändå bättre än i sitt hemland. Det har inte något med solidaritet att göra, utan ett sätt för en girig arbetsgivare att få in billig och kravlös arbetskraft.

Debatten ska handla om att visst ska människor få komma hit och arbeta, gärna så många som möjligt. Men de ska inte bli utnyttjade, eller bli ett sätt för en arbetsgivare att sno åt sig en arbetskraft hen ska utnyttja billigt och kostnadseffektivt. Och ja, vi ska fortsatt vara en fristad för människor som riskerar sitt liv i andra länder. Två saker vi måste kunna skilja på

Och där har somsagt samma människor, större delen av borgerligheten, som nu skriker sig hesa på LO en del att lära. För bakom deras nyvunna vurm för solidaritet så döljer ju sig en politik som de står bakom, där barn utvisas och andra i extremt behov av skydd.

Advertisements

2 thoughts on “Några rader om arbetskraftinvandring

 1. Nä, LO är inte ute efter vi och dom utan det är konsekvenserna de tänker på.
  LO välkomnar arbetskraftsinvandring men inte på de villkoren som är idag. LO (oftast Byggnads)
  får ofta rycka ut och reda ut vidriga förhållanden som utländsk arbetskraft drabbats av, Och för att inte prata om alla utländska arbetare som blir lurade på lönen och säkerhetstänket finns knappast. Vi kan ju bara se på hur bärplockarna behandlades.

  Och samtidigt som billig arbetskraft tas in på våra byggen så leder det till lägre lön/sämre arbetsmiljö för våra hantverkare, vilket leder till lägre lön för byggstädet, lägre lön för städbranschen, lägre lön för handelsanställda, fastighetsanställda och låglönespiralen kommer att sprida sig som ringar på vattnet. Det är främst det LO ser och vad de gör är att försvara det som de har byggt upp i Sverige.
  Detta är naturligtvis alliansen fullt medvetna om och det är även deras syfte.

  LO välkomnar arbetskraftsinvandring på lika villkor och att borgerligheten försöker få det till att handla om att LO är emot invandring är absurt och riktigt riktigt billigt.
  Invandring pga behov av skydd är som du skriver en helt annan fråga.

  • Alltså, jag tycker ju många av förslagen är goda. Däremot tycker jag den protektionistiska inställningen som mer signalerar ”svenskarna först” är bekymmersam. Därav tycker jag TCO:s är mer kopplad till verkligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s