Bättre att vara tyst

Det finns ett extremt behov av vissa, framför allt av manligt kön, att objektifiera/sexualisera en av motsatt kön. Ja, ni vet, att kvinnan i första hand är någon som är trevlig att titta på och that`s it , istället för vad denne har åstadkommit. I sig handlar det här om inpräntade normer och gamla strukturer. Strukturer där kvinnan är underordnad mannen, och dennes främsta uppgift är att behaga mannen, och kvinnan ses därför som ett objekt och bedöms efter hennes utseende. Så har det varit i alla tider. Vi är för all del på väg därifrån, men det går långsamt, och man stöter ännu på kommentarer av män om en kvinnas utseende, snarare än vad hon åstadkommit (prestation). Ett exempel som jag också bloggade om för ett tag sen, var president Obamas kommentar om en kvinnlig domare. Obama sa då, på en så kallad ”fundrasier”-middag i hennes ära (alltså, professionell tillställning) att hon var den snyggaste domaren i landet. Inte hur kompetent hon var, utan helt enkelt hur bra hon såg ut. Det är klumpigt och jag tror inte Obama menade något illa, men faktum är att det är olämpligt och nedvärderande. Just för att om man vet historien om kvinnans roll och hur de alltid sexualiserats – så är det bara fel. Detsamma gäller vem som helst, som idag, vilket jag uppmärksammade på Twitter. En jag följer på Twitter skrev något om sina kollegor hen jobbade med, då svarade en en av hens följare och beskrev hur ”sexig” hen var. Vad ger han den rätten? Varför? Att höra av en helt okänd man hur sexig man och sen, i slutet, en parentes av att man gör ett okej jobb – kan inte vara så jävla roligt.

Det finns en rad människor jag tycker är ”snygga” om ni så vill. Det finns det för oss alla. Det innebär dock INTE att jag, hur som helst, tar mig rätten att påtala hur hon är ”sexig” eller se bra ut om jag inte känner av att det är lämpligt. Att det är okej för motparten. Det här känner man av, inbillar jag mig. Och höra hur man är ”sexig” i första hand när man kanske är i sociala medier, framför allt i egenskap av sin yrkesroll är bara så jävla olämpligt. Och det är ALDRIG upp till dig att bestämma hur hon ska ta det, om det var en komplimang eller ej. Så, okej, är det då alltid fel att ge komplimanger om någons (i synnerhet kvinnor som är mest utsatta) utseende? Nej, givetvis inte. I rätt sammanhang är (i princip) allting möjligt. Komplimanger är ju fantastiska. Men rätt sammanhang är INTE att ta sig rätten att sexualisera en kvinna du tycker är snygg på sociala medier, eller något kommentatorsfält om du inte känner henne, eller om hon porträtteras utifrån sin yrkesroll. Rätt sammanhang är om ni är vänner, du känner henne eller om situationen öppnar upp för det.  Det må vara svårt att förstå, men många kvinnor vill faktiskt inte i första hand höra hur de är ”sexiga” och i andra hand kanske, eventuellt, att de gör ett bra jobb. Många är trötta på att förminskas till något som framför allt är trevligt att titta på. När det gäller kvinnor bör man dessutom vara extra försiktig, då det som jag skrivit otaliga gånger, en historia och en syn på kvinnan som är ålderdomlig och nedvärderande.

Det är ingen rättighet att objektifiera någon bara för att du tycker hon ser bra ut och är ”sexig”. Om du tycker det: Kul, grattis – men håll det för dig själv.

Tänk efter före och undersök möjligheten att vara tyst.

Lite oftare.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s