Jag såg en engagerad statsminister. Inte gentemot samhällsproblemen, men mot motståndarna.

Idag var det dags för den sista partiledardebatten i riksdagen innan sommaruppehållet. Jag såg inte hela, utan har bara så här i efterhand sett delar. Men jag såg ändå en och annan engagerad politiker, framför allt statsministern. Fredrik Reinfeldt har varit oengagerad, trött och mest uttömt floskler sedan valrörelsen med Göran Persson 2006. Han har såldes blivit en Göran Persson-variant själv. Men idag så, idag såg jag ett engagemang. Till att börja med, hur mycket jag än må tycka att statsministern förstör vårt land, så var han rakryggad och principfast gentemot rasisternas ledare, Jimmie Åkesson. Men det var inte där engagemanget syntes som mest. Inte heller var det en upprördhet över samhällsproblem, något man tycker politiker borde vara frustrerade över. Istället gick han ordentligt igång i ett replikskifte med vänsterledaren, Jonas Sjöstedt. Jonas nämnde då i ett sammanhang en ”rödgrön” regering och då gick Reinfeldt igång ordentligt. Han menade på att det minsann inte fanns något tillsammans, inget dokument eller något,utan bara tomma löften på sina håll. Detta skulle de avslöja i valet 2014, fräste han till med.

Arbetslösheten är skyhög, fler är beroende av socialbidrag och klyftorna mellan de som har och inte har ökar mest av alla i den industriella världen. Men det vår statsministern gick igång på, det var motståndarnas eventuella samlade alternativ. Det var då det tände till ordentligt.

Det var sju år sen sist jag såg en riktigt engagerad statsminister. Då låg fokuset i alla fall på samhällsproblemen, utåt sett.

Nu ligger det istället på oppositionen.

Det säger ändå en hel del.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s