Snowden visade på Patriot Acts konsekvenser

2001,  i eftermälena till terrorattacken den 11 September så röstade den amerikanska kongressen igenom Patriot Act, som möjliggör att den amerikanska staten mer än någonsin tidigare, kan övervaka vad varje amerikan har för sig. Detta för att skydda befolkningen mot framtida dåd. Lagförslaget röstades igenom med bred majoritet och med liten debatt till följd av lagen och dess extrema omfattning. Vissa varnade för att detta kunde leda till alltför mycket befogenheter hos staten, och de kunde således missbruka sin makt. 2011 skrev president Obama på en fyra års förlängning av Patriot Act. För några dagar sedan kom Edward Snowden ut i tidningen Guardian, en före detta CIA- medarbetare, och avslöjade att den amerikanska staten har bokstavligt talat övervakat många miljoner amerikanska invånare och samlat in känslig information. Detta är en följd av Patriot Act, låt oss inte låtsas om något annat. Den lagen möjliggjorde det här och det Snowden läckte ut ger alla kritiker, så som den oberoende senatorn Bernie Sanders som upprepade gånger röstat nej till lagen, helt rätt. Det kan leda till missbruk och att människors privatliv helt sätts ur spel. Han varnade för det då, och så även nu när allt har kommit ut.

Så det ”enda” Snowden gjorde var att lagen de allra flesta (så var det faktiskt) röstade igenom, ledde till det här –  massövervakning och missbruk av människors privat liv som bör gå i stick och stäv med amerikanska konstitutionens fjärde tillägg. Han har av John Boehner, republikansk majoritetsledare i representanthuset, kallats ”förrädare” och flera ledande politiker från båda sidor vill att han ska ställas inför rätta.

Detta för att han drog ner byxorna på ledande makthavare i Washington för den yttersta konsekvens av den lag de röstade igenom för drygt 12 år sen.

Om det är någon som borde straffas, så är det alla dessa makthavare med förtroendeuppdrag, från kongresspolitiker till politiker i Bush-regering och nuvarande regering som utan  att blinka – röstade igenom det här.

Konsekvenserna visade Snowden upp. För det kommer han bli straffad. Inte de som gjorde den här fruktansvärda lagen möjlig.

Tips: Bernie Sanders om övervakningsskandalen och Glenn Greenwald som skrev om Snowden först.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s