Tydligt från vänstern

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, stängde idag dörren för en gemensam rödgrön plattform och deklarerade att Vänsterpartiet ska gå fram ensamma. Samtidigt sa han också att han föredrog en rödgrön regering (förstås), men att man inte kommer sitta i en, eller stödja någon sådan villkorslöst. På så sätt tydliggör Jonas vad man får om man röstar på vänstern. Man får ett starkare vänsteralternativ, och där det är uteslutet att på något ingå regering med något borgerligt parti. Något som varken de andra oppositionspartierna utesluter (Socialdemokraterna och Miljöpartiet). Sossarna har dessutom, som jag uppfattat det, lite smått flörtat med Folkpartiet och med Miljöpartiet vet vi ju sen tidigare att även om de föredrar samröre med S, inte ställer sig omöjliga till att samarbeta med något borgerligt parti. Dessutom får man ett parti som (det enda) kommer slåss för att skattepengarna ska gå till välfärden, inte till privata vinster, eller att vinsterna ska få styra välfärden som vilken marknad som helst.

Det här är inget överraskande besked, men det är tydligt och det profilerar partiet. Man är inte längre en i mängden, inte en del av en allians från början, utan ett parti som hos väljarna kan få en egen identitet. Det kan stärka partiet och gör att man har goda möjligheter att nå goda resultat 2014.  Samtidigt så vägrar man, som det verkar, sitta i regering ”bara för att” eller stödja en sådan (även om det är orealistiskt att tro att V skulle fälla en S-regering. Kommer inte bli aktuellt).

Alltså,  om man är rädd för fortsatt borgerligt inflytande i även kommande regering, gör man bäst i att rösta på vänstern i valet nästa år.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s