”Beklagligt” att de mest utsatta fått det sämre? Nej, medveten politik

Idag skriver Carl B Hamilton (han som tror på euron när fler tror på ufon) och integrationsminister, Erik Ullenhag en debattartikel på DN-debatt. De försöker på några tusen tecken förklara att klyftorna i Sverige inte alls ökat och att de i själva verket i princip stått stilla sedan alliansen tog över makten. Problemet är att de talar mot bättre vetande. Bland annat OECD släppte för ett tag sen en rapport där Sverige i själva verket var det land i den industriella världen, där klyftorna ökat allra snabbast.  De är inte ensamma, även SCB har kommit fram till att de som har det allra sämst fått det sämre. Alliansfritt redogör förtjänstfullt vilka räknefel de två ledande FP-politikerna har för sig. Men det finns en intressant aspekt i artikeln, där de erkänner att den fattigaste delen fått det sämre. Detta benämns i en mening som ”beklagligt”.

Att slå sönder trygghetssystemen och sedan skriva en debattartikel helt frågandes till utvecklingen att fler har fått det sämre, och skillnaden mellan de som har och inte har blivit mer påtaglig – är ganska häpnadsväckande. Men det är en vanlig borgerlig strategi. Arbetslösheten är fortfarande Göran Perssons fel och de klyftor som ökat, även det Perssons fel. Så håller det på. Sedan med jämna mellanrum kommer det uttalande som ruckar fasaden, som att alliansen gått till val på att det ska vara en större skillnad mellan de som jobbar och de som inte jobbar, eller att man är glad att klyftor ökat. Då blir det ju så här, detta är den yttersta konsekvensen. Många får det bättre, men de som har det allra sämst får stå tillbaka och dessa trampas det lite extra på. Fler till de som redan har, mindre till de som redan har det tufft. Omfördelningens politik.

Erik Ullenhag och Carl B Hamilton tycker inte det på något sätt är ”beklagligt” att de som har det sämst fått det sämre, på grund av den poltik de för. Då skulle de inte drivit den här politiken. De är inte dumma. De driver en politik för ökad ojämlikhet. Mycket går att säga om borgerligheten och dess regering, men de vet mycket väl vad de håller på.

I det här fallet blir ”beklagligt” mer ett slags förlåt, eller ”det var inte så farligt” efter att man slagit till de allra mest utsatta lite till.

 

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s