Rimliga vänstern

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet har profilerat sig genom att vara emot vinster i välfärden, och säga nej till vansinniga privatiseringar. Det är bra och tydligt. Man har dessutom satt som ultimatum, att man inte kommer sitta med i en regering som fortsätter med privatiseringsvansinnet. Idag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen, och man har redan levererat ett konkret förslag för att få stopp på privatiseringarna. Det handlar om en ändrad lagstiftning och tanken är god. Nu kan man genom en enkel majoritet i riksdagen rösta igenom privatiseringar av vårt gemensamma, bara sådär. Med Vänsterpartiets förslag så skulle det krävas mer än en enkel majoritet, snarare tre femtedelars majoritet eller två beslut med ett val emellan för att en försäljning av våra gemensamma egendomar ska bli verklighet. Enligt Jonas Sjöstedt skulle det medföra en ”broms” eller ”tankepaus”. Att i ett parlament kräva mer än en enkel majoritet för viktiga beslut är inget ovanligt. I den amerikansk senaten, till exempel krävs det alltid det inför viktiga beslut mer än en enkel majoritet (annars risk för så kallad filibuster, annars faller förslaget. Med en sådan ändring i grundlagen skulle det krävas något liknande även i Sverige. Och det är viktiga beslut det rör sig om. För det handlar om vårt gemensamma, det vi tillsammans äger och betalar via skattsedeln. Det ska inte vara en enkel procedur att slumpa/sälja bort vårt gemensamma. Det bör vara en lång process. Man kan tycka vad man vill om privatiseringar som sådana, i hög grad en vänster-högerfråga, men nog borde det gå att enas om att det är en viktig fråga. En alldeles för viktig fråga för att det ska gå så enkelt, som ett vanligt majoritetsbeslut. I synnerhet för att privatiseringar knappast är något som bara går att ”ta tillbaka” sen, om så önskas. Det är inte som en vanlig fråga, huruvida skatten ska sänkas eller höjas. Och kanske framför allt för att privatiseringsvansinnet eskalerat de senaste åren.

Att politiker inte, om de så önskar och hur som helst kan sälja våra gemensamma är ett helt rimligt förslag. Vänstern har träffat rätt. I den bästa av världar och med en socialdemokrati som vågade stå upp för något, skulle detta vara en fråga de två partierna kunde enas om.

Nu är det nog inte så, men här är Vänsterpartiet helt rimliga och jag tror att de kan få stort stöd för det här förslaget bland folket.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s