Damfotbollen – en spegling av samhället

För några dagar sedan inleddes EM här i Sverige. Det svenska damlandslaget inledde mot Danmark. Man gjorde en ganska slätstruken insats, och 1-1 var nog om man ser till spelet helt rättvist. Dessutom brände svenskarna två straffar (!). Båda rent ut sagt uselt slagna. Men det var dessvärre inte det som ledde till rubriker, eller folk hade uppmärksammat efteråt. Det var, föga förvånande, att kvinnor överhuvudtaget spelade fotboll. På Twitter kunde man se män göra sig lustiga, anspela på kvinnornas sexuella läggning, till viss del deras utseende och kalla de horor för att på så sätt förminska dem och deras prestation. Det här skulle förstås inte hänt om det var män, normen som spelade fotboll. Visst skulle kritik framförts, det hör ju till, men få tänker ens tanken att sexualisera männen som spelar eller kalla de ”bögar” om de gjort en dålig match. Det här är för all del ingen isolerad företeelse för fotbollen, utan en spegling av samhället. Men ingenstans jämför vi kvinnor med män som i fotbollen. Män är alltid normpunkten som vi vill referera till, för så har det alltid varit och så är, precis som mycket annat, fotbollen uppbyggd. Jag har själv gjort det och kommit på mig själv. Det är problematiskt, då det är olika saker på sätt och vis. De har olika förutsättningar och det vore inte rättvist mot någon att jämföra dam och herrfotboll rakt av. Vi måste lära oss att kunna skilja dessa saker åt.

Samtidigt är det här, vilket jag snuddade vid ovan, en samhällstendens – en spegling av samhället. Det klart det är fåtalet idioter som uttryckte sig kränkande och förminskande, varav några av dem framstående inom elitidrotten, men det är det här kvinnor råkar ut för. De bedöms inte för sin prestation, de sexualiseras, de kallas flator och (i det här fallet) att de minsann inte borde spela fotboll eller vad det nu kan handla om. De förminskas på ett bisarrt och hatiskt sätt.

Jag har ingen illusion om att fokus kommer förflyttas, bara sådär, från att allting utgår ifrån herrarna till en viss vridning till damfotbollen. Då är man inte realist. Men mycket har blivit bättre, och i första EM-matchen sågs faktiskt Sveriges match av 1,7 miljoner TV-tittare tillsammans med ett fullsatt Ullevi. Det finns alltså hopp. Och det är glädjande. Men någonstans måste vi kämpa för att män som kvinnor, som väljer att spela fotboll, får chansen att göra det och bedöms utifrån dennes förutsättningar – inte huruvida hon är bra i förhållande till männen eller hur snygg hon är. Utan hur duktig hon är i förhållande till sina kvinnliga med och motspelare.  Då krävs det flera saker, men framför allt att det satsas på damfotbollen, som det görs på herrfotbollen och låt oss vara ärliga, så är det inte idag. Vid EM skulle herrarna som max fått 1.7 miljoner kronor, medan en damspelare som max skulle tjäna 150 000 (!). Det är häpnadsväckande siffror. Det visar att inte ens svenska fotbollsförbundet satsar på damfotbollen. Ett lönegap, om man vill vara sådan, som speglar samhället i övrigt.

För mannen är fortfarande normen. Det han gör är bra och han bedöms efter det. Medan kvinnor för att ta sig in i något nytt, som fotbollen, ska behöva stå ut med sexistiskt skit och bedömas efter utseende, snarare än prestation och hat för att hon har mage att vilja spela fotboll som det handlar om i det här fallet. Så har det, genom historien, alltid varit. Nu är det fotboll, en gång i tiden var det rösträtt och så har det fortsatt.

En ständig kamp för att bli behandlade som människor och få göra det de tycker om, och bli bedömda utifrån det.

Vi är nu på år 2013, och det är fortfarande långt ifrån en självklarhet.

Lästips: Jack Werner (han som samlade ihop alla diverse kränkande och hatiska tweeten).

Advertisements

4 thoughts on “Damfotbollen – en spegling av samhället

 1. ” Det här skulle förstås inte hänt om det var män, normen som spelade fotboll. Visst skulle kritik framförts, det hör ju till, men få tänker ens tanken att sexualisera männen som spelar eller kalla de ”bögar” om de gjort en dålig match.”

  Det där får du nog dra genom google en gång till, för det är precis vad som görs, hela tiden, konstant…

  Gör ju inte saken bättre… Men detta hittepåsvammel som dras genom media just nu börjar bli rätt tröttsamt.

  • Önskar att det var ”hitte på”, men så är det inte. Att kvinnor bedöms utifrån utseende i högre och på mer omfattande sätt än männen, är tyvärr fakta. Och att det finns en över och underordning.

   Med det sagt, visst existerar sexualiseringen av män men inte i närheten av det kvinnor upplever istället för att bli bedömda vad de presterar.

 2. Lite löjligt faktiskt. När killarna spelar dåligt får de ännu mer kritik än vad damerna fick nu. Missar man två straffar ska man få kritik. Även hårda ord är okej då.

  • Vänta här. Vem har sagt att de inte ska kunna få kritik? Det har ju ingen sagt, inte heller det är det vad inlägget berör. Läs om en gång till.

   Killarna blir INTE kallade horor, flator, lesbiska, kossor och så vidare, och att de inte bör spela fotboll. Det blir damerna. Det krävs inte mycket för att se en viss skillnad där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s