Ylva Johansson och S drar galna slutsatser

Jag har försökt lägga ihop några delar och jag tror jag lyckats. Det handlar om Socialdemokratin. Jag läste nyss ett blogginlägg av Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för partiet som skrivit ett inlägg till stöd för de nya och ännu tuffare reglerna som drabbar de arbetslösa efter den 1 September. Det handlar om byråkrati och åter byråkrati. Den arbetslösa ska alltså, förutom att söka jobb, även redovisa i en rapport att hen minsann sökt jobb.  Detta ska ske månadsvis. Ylva skriver också stolt att ”sanktionerna lindras” för den som missar ett möte hos arbetsförmedlingen eller tackar nej till någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Nu gäller istället stegvis med sanktioner från varning och så vidare. En slags upptrappning. Och om den arbetslöse inte tar de rimliga jobb som erbjuds blir hen avstängd från försäkringen (indragen A-kassa).

Det är alltså så här, vilket Ylva skriver att partiet är emot en raserad A-kassa men köper ändå den borgerliga mytbilden av arbetslösa utan något som helst stöd, att hen är lat och bara parasiterar på andras pengar. Hen behöver således ytterligare krav och byråkrati. Det räckte inte riktigt med A-kassan som sänktes.  Jag tror som jag skrev i början, att jag lyckats lägga ihop delarna.  Men det jag inte förstår någonstans är hur ökad byråkati och återigen fler krav (när är det nog?) får människor i arbete. Med regeringens politik, som inkluderar att trycka åt de mest utsatta och sparka nedåt, har ju arbetslösheten bara stigit. En slutsats av det, som man kanske skulle kunna begära av en S-politiker är att de arbetslösa kanske inte är problemet, inte heller deras villkor. Utan, helt enkelt, en fallerad arbetsmarknadspolitik med meningslösa åtgärder och skiftet från ett samhällsproblem till ett individproblem. Lösningen kanske därför inte är ytterligare krav på de arbetslösa och de som redan fått det svårare, utan en arbetsmarknadspolitik som fokuserar på rejäla satsningar på saker som ger jobb.

I slutet av texten pratar Ylva Johansson om att arbetslösa också har rättigheter. Det är så dags efter att ha köpt den borgerliga mytbilden att problemet är den arbetslöse. Inte att det inte finns jobb.

Sådana bisarra slutsatser kan alltså Socialdemokraterna, det största oppositionspartiet, dra efter snart åtta år av borgerligt regeringsinnehav.

Det är faktiskt häpnadsväckande.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s