Annie Lööfs strategi ”anfall är bästa försvar”.

Om vi utgår ifrån att ditt parti ligger risigt till i opinionen och dansar kring den berömda fyraprocentspärren. Nu tänker ni kanske att jag syftar på antingen Centerpartiet eller Kristdemokraterna. Ja, det har ni rätt i. Jag tänker pä Centerpartiet och dess partiledare, Annie Lööf som höll sitt sommartal idag. Men i den positionen, hur agerar man? Det finns förstås flera olika sätt. Ett sätt är att kavla upp ärmarna och profilera sig ”det här vill vi” och komma med några konkreta förslag, realistiska sådana som man tror folket vill ha. I en koalitionsregering med tre småpartier är det än viktigare, då ett sådant som nu har skett, riskerar att det större (Moderaterna) klämmer ”ihjäl” de övriga. Ett annat, mindre jobbigt, är att attackera motståndarna och om val gick ut på det så skulle nog Annie Lööf vinna. Ungefär är det de två alternativ som finns. Men samtidigt vet vi vilket Centern har valt, medtanke på att vi vet hur Annie Lööf fungerar. Hon kör på strategin ”anfall är bästa försvar” och kallade Socialdemokraternas politik för ”ett svek” och visade dessutom, återigen en oförmåga eller ovilja att komma med korrekta uppgifter.

Det går givetvis att påpeka det fräcka och rentav löjeväckande att kalla meningsmotståndarnas politik för ”ett svek” när den egna kan stoltsera med rekordhög ungdomsarbetslöshet och en befäst massarbetslöshet.  Men är man desperat och har floskelmästaren, Annie Lööf som partiledare är det lite vad man får. Så fungerar hon. Och rent politiskt är det alltid lättare att attackera dina motståndare när du vet att den egna politiken inte går att skryta något vidare med. Det är logiskt och gäller såväl ett parti i kris som en regering i kris.  Men Annie Lööfs parti är i en djupare kris än den regering hon sitter i. De riskerar, precis som KD att åka ur riksdagen och med Centerns resurser som Sveriges rikaste parti och med en folkrörelse bakom sig (nåja, förr i alla fall) är det allvarligt – betydligt mer allvarligt än KD som dansat kring fyraprocent länge nu.

Annie Lööfs svar är att ge sig på Socialdemokraterna och dessutom fortsätta (det har hon gjort förr) hitta på massa siffror.

Låt oss se hur långt det räcker. Min känsla är att det inte kommer räcka speciellt långt.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s