Normer – så funkar de

Jag har efter den här fantastiska texten av fina Elena funderat lite kring det där med ”sköna killgäng”.  För det första handlar det om normer så otroligt institutionaliserade att de är svåra att bryta. Normer som satt sina spår i generationer och där män på något sätt alltid varit utgångspunkten, och kvinnor ska se så bra ut som möjligt och bli i första hand bedömda utefter det. Men framför allt, de ska behaga mannen. Vi bör dock i första hand förstå normen utifrån att den bara finns. Den fungerar lite som, för att ta ett tydligt exempel, att vi alltid dricker kaffe på morgonen (inte alla, men många). Det är något vi gör bara, utan att reflektera över det. Det är så självklart att vi bara gör det. Det är kanske inte världens bästa exempel, men jag tror det fångar lite vad det handlar om. Detsamma gäller egentligen den där jargongen killar kan ha gentemot tjejer, som just Elena tog upp. När hon ville följa med och se sin idol Kim Källström spela, och killarna frågor retoriskt att han är rätt söt. För det är ju så det är. Tjejer kan inte vara intresserad av fotboll för att de tycker om själva fotbollen, utan de måste tycka en spelare är söt. Det handlar också om normer, en stereotyp bild att tjejer inte kan något om fotboll eller tycker om, utan hellre ska leka med dockor (de blir ofta uppfostrade så).  Eller något som uppfattas som det där stereotypa, det tjejer ska göra. Medan killar förstås ska leka med bilar och gärna spela eller i alla fall gilla fotboll.  Det är normer som är svåra att bryta, men som framför allt är hämmande och nedsättande gentemot kvinnor – så väl i fotbollsvärlden som ute i samhället.  Jargongen som killar har är uttryck för dessa. Alla killar har inte den, men många har. Alla gånger handlar sättet de pratar inte om att försöka nedvärdera kvinnorna, även om konsekvensen blir det. Snarare så har de alltid pratat så här, och tänker sig inte för. De tänker inte för vilka konsekvenser det för med sig, eller hur de genom sitt sätt att prata förminskar kvinnan. Innebär det att de står fria från ansvar? Nej, givetvis inte. Alla har ett individuellt ansvar, men vi är samtidigt styrda av normer. Hur lätt är det till exempel för en kille i ett kompisgsäng med det sättet att prata att säga ifrån? Förmodligen otroligt svårt. För det handlar om grupptryck och det handlar om att passa in och vara en del av ett sammanhang.  Om alternativet är att säga ifrån och bli utfryst, eller att bita sig i tungan väljer nog de flesta det sistnämnda.

Vi alla är offer för normer på något sätt, vare sig vi vill det eller inte. Så är det. Det viktiga är att på något sätt försöka bli medveten om det och fundera kring ”hur pratar jag med mina kompisar om kvinnor?”. Då kan den tillsynes oskyldiga jargongen och på sikt även normerna förändras.  Och det är inte lätt. Normer förändras eller förflyttas knappast på en dag. Men man kan ju faktiskt försöka om det de facto kan bidra till att kvinnor så fort de vill gå med på fotboll, spela, eller är intresserade slipper få frågan vems pojkvän de råkar vara eller vilken spelare som är snyggast och INTE bli betraktade som ett sexuellt objekt i första hand. Utan istället kan betraktas som människor värda respekt, precis som vi män som vill gå på fotboll.  För att de älskar fotboll.

Advertisements

2 thoughts on “Normer – så funkar de

    • Var någonstans har jag skrivit att jag vill ta bort normer? Att förändra normerna, eller förflytta dem gör inte att de försvinner. Det gör att vi blir mer toleranta och det har vi ju faktiskt genom historien blivit. Så, visst kan vi göra det igen. När det gäller synen på kvinnor som jag fokuserar på i mitt inlägg är det förstås svårare, då det bygger på en struktur som är väldigt fast. Men vi har gjort framsteg därmed. I det fallet är jag nog naiv, ja. Men tids nog så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s