En vidrig människosyn

Fyra jobbskatteavdrag senare och med en arbetslöshet på 9.1% är en logisk slutsats att det inte har fungerat. Arbetslösheten har stadigt ökat. Det stoppade givetvis inte statsministern att i sitt sommartal föreslå ytterligare ett jobbskatteavdrag. Normalt sett brukar man kalla det där med att föreslå samma sak, trots att det inte fungerat flera gånger om, för vansinne. Men det spelar ingen roll. Med rasisternas stöd, då de bytt fot i frågan, är Fredrik Reinfeldt väl medveten om att han kommer få igenom det. Det kommer alltså bli verklighet.

Nya Moderaterna är inte speciellt nya. De pratar om en enda sak och det är ytterligare skattesänkningar, där de som tjänar allra mest får extra mycket i skattelättnader. Så här slår man sönder Sverige. Det här vet Fredrik Reinfeldt. Det är också hans mål.  Man ökar skillnaderna ytterligare mellan de som jobbar, och de som dessvärre inte jobbar. De som inte jobbar straffas ytterligare (tro inte att dem får skattelättnader inte) genom en krossad A-kassa och sjukförsäkring, och ytterligare kontrollfunktioner på de arbetslösa. Allt detta under paraden ”det ska löna sig att arbeta”. Så på ett effektivt sätt talar man om vilka som är prioriterade och värda någonting, och de som inte är det. Arbetslöshet eller sjukdom är ett individproblem. Det är dig det är fel på som människa. Det har alltid varit högerns människosyn. Ibland blir den mer uppenbar än annars. Men i Fredrik Reinfeldts bok ”det sovande folket” blir det ganska tydligt. Välfärdsstaten är hemsk, människor i behov av stöd är värdelösa parasiter som kommer dö ”välfärdsdöden”. Detta är hans människosyn. Expressens liberala ledarsida var så glada och stolta när de häromdagen slog fast att allt färre är beroende av A-kassa, eller beroende av sjukförsäkringen. Det var ett gott tecken, enligt dem. Problemet är att inget talar för att de blivit friskare (titta på arbetslösheten…). Människor blir i regel knappast friskare av att en regering slår bort benen på dem. Det som har gjorts är att de har blivit svårare att få A-kassa och svårare att vara sjuk. Det klart det ser bättre ut i statistiken. Så vad tar dessa människor vägen? I socialbidrag (som ökat), soppkök eller så måste de be sin familj om hjälp. Det här är det nya Sverige. Var människor tar vägen, om de tigger på gatan eller får gå till soppkök för att få mat spelar mindre roll – bara de inte är inne i vårt sociala skyddsnät. Även om det är det primära syftet med våra skyddsnät; att ta emot människor när de faller.  Det är en rent ut sagt vidrig människosyn.

Skolan går på knäna, vården går på knäna, arbetslösheten bara ökar och sjuka och arbetslösa har ett rent helvete,  men Fredrik Reinfeldts kompisar får ytterligare några tusenlappar i plånboken.

I ”nya” Moderaternas och den samlade högerns värld är det det enda som betyder något.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s