Nej, Emma har inte ”svikit”.

Höjdhopparen Emma Green- Tregaro valde för några dagar sedan att markera mot Rysslands nya och vidriga lagar mot homosexuella. Hon gjorde det genom att måla naglarna i regnbågsfärger. Det här fick direkt stort genomslag och de allra flesta i Sverige var snabba med att stödja henne. Personligen gillar jag när idrottsstjärnor tar bladet från mun. Antingen rent symboliskt, eller på andra sätt. Det brukar normalt sett vara ganska ont om den varan, men just den här gången när det gäller Ryssland, så har flera stycken markerat. Det är välkommet. Idag, däremot, är det krigsrubriker gentemot Emma om att hon ”svikit” eftersom hon idag hade röda naglar. Hon påstås alltså ha vikit ner sig efter påtryckningar. Jag vet inte om det stämmer, men jag tycker det är en rätt otacksam syn att ha, att hon nu har ”vikit ner sig”. Hon tog faktiskt ställning och hon fick dessutom stor genomslagskraft. Följdfrågan blir då vad mer ska hon göra för att på något sätt fullbordat sin aktion?  Varför ska allt ansvar, helt plötsligt, falla på henne? Hon är en av många friidrottsstjärnor och hon har gjort något som inte är vanligt. Hon har markerat och fått uppmärksamhet för det. Vad mer kan man begära? Man kan ju knappast begära att hon ska dra hela lasset själv, eller ”be” Putin avgå.

För det blir nämligen en smula bisarrt att först uppmärksamma och hylla att en idrottsstjärna tagit ställning för att sen tala om ”svek”.  Som om att Rysslands vidriga homofobi helt plötsligt kretsar kring en enda svensk stjärna bara för att hon var modig nog att säga ifrån.

Hur vore det om de som nu talar om ”Emmas svek” istället fokuserade och satte tryck på IOK som är helt handfallna när det kommer till mänskliga rättigheter som det de facto handlar om?  Eller åtminstone ge sig på någon som varit helt tyst i frågan?

Fast kanske framför allt kolla sig själva i spegeln först.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s